|luni, iunie 24, 2024
Sunteti aici: Home » Locale » Zeci de copii trăiesc sub podurile din Sătmar
  • Urmareste-ne!

Zeci de copii trăiesc sub podurile din Sătmar 

Zeci de copii se zbat zilnic în mizerie sub podurile din municipiul Satu Mare. Anunţulpod-copii a fost făcut de specialistul pe probleme de romi din cadrul Instituţiei Prefectului, Rozalia Bondrea. Pentru a le da acestora o şansă, singura soluţie ar putea fi integrarea acestora în grădiniţe şi şcoli cu program prelungit.

Un astfel de model a fost aplicat cu succes la nivelul municipiului Carei. Prefectul Eugeniu Avram a precizat că astfel de modele de bune practici ar trebui implementate la nivelul întregului judeţ.

Zeci de copii dorm pe stradă
Rozalia Bondrea, specialist pe probleme de romi în cadrul Instituţiei Prefectului, a precizat că peste 40 de copii trăiesc pe malurile Someşului, adăpostindu-se sub podurile din municipiul Satu Mare. „Un număr de 40 de copii stau sub poduri, pe malurile Someşului, în municipiul Satu Mare. Ar fi foarte bine să se aplice şi la nivelul municipiului Satu Mare acel model de la Carei, care se pare că dă rezultate”, a spus Rozalia Bondrea.

Careiul, model de bune practici
La nivelul municipiului Carei, în proximitatea unui cartier de romi, a fost ridicat un centru cu program prelungit, destinat copiilor proveniţi din comunităţile defavorizate. Este vorba despre Centrul de zi Klaus Winter. Aici, între orele 08.00 – 16.30, copiii proveniţi din comunităţile defavorizate primesc trei mese pe zi, iar după orele de curs îşi fac temele meditaţi de către pedagogi voluntari. Tot aici, copiii învaţă cum să respecte normele de igienă. Administratorul centrului, Hompoth Maria, a spus că eforturile din ultimii trei ani s-au soldat cu succes, în condiţiile în care copiii au învăţat deprinderile necesare pentru a se integra în comunitate. Mai mult, s-a reuşit chiar şi sensibilizarea părinţilor, care au urmat la rândul lor cursuri pentru finalizarea cel puţin a şcolii generale. Fapt care a dus la integrarea acestora în câmpul muncii şi, implicit, a creşterii nivelului de trai.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu