Vremuri grele pentru fermieri
Crescătorii de bovine din judeţul Satu Mare o duc din ce în ce mai greu. După închiderea fabricii de lapte de la Carei la sfârşitul anului trecut, noul an nu le-a adus veşti prea bune. Procesatorii care preiau laptele din zonă şi-au înăsprit condiţiile.
Un procesator a anunţat că nu va mai încheia contracte pe termen lung, ca şi până în prezent, iar un altul că va încheia contracte de preluare doar cu fermierii care pot furniza cel puţin 400 de litri de lapte pe zi. Încăpăţânarea de a lucra în semiclandestinitate i-a costat mult pe foarte mulţi fermieri cu efective relativ reduse. Aceştia nu mai pot beneficia de ajutoarele de stat pentru Controlul Operativ al Producţiei (COP) şi Registrul Genealogic. Singura şansă pentru micii fermieri o constituie asocierea în cooperative.
Veşti proaste la final şi la început de an
Anul trecut s-a încheiat cu o veste proastă pentru crescătorii de bovine din judeţul nostru. Compania FrieslandCampina a anunţat în decembrie închiderea fabricii de lapte din Carei ca urmare a transferării producţiei de telemea la fabrica din Baciu şi a renunţării la producţia de caşcaval.
Noul an a debutat cu noi veşti proaste. Unul dintre procesatorii care preiau laptele fermierilor sătmăreni a anunţat că nu va mai încheia contracte pe termen lung, cum obişnuia să facă până în prezent. Procesatorul a anunţat că va încheia contracte de preluare a laptelui doar pe o lună, urmând să prelungească lunar contractele respective. Fermierii au intrat în panică, simţindu-şi ameninţată siguranţa oferită de contractele încheiate pentru un an întreg.
Micii fermieri, scoşi din circuit
Un alt procesator a venit cu un alt anunţ care a accentuat panica fermierilor sătmăreni. Procesatorul a anunţat că, în viitorul apropiat, nu va mai prelua lapte de la toţi fermierii, ci doar de la cei care pot furniza cel puţin 400 de litri de lapte pe zi. Sute de mici fermieri vor rămâne cu laptele pe gât, căci nu vor mai avea cui să-l predea. În majoritatea cazurilor este vorba de mici ferme de pe urma cărora trăieşte întreaga familie. Culmea e că aceste mici ferme produc prea puţin lapte pentru a-l putea livra în cantităţile cerute de procesator, însă produc totuşi prea mult lapte pentru a-l putea comercializa către populaţie.