|miercuri, iulie 28, 2021
Sunteti aici: Home » Externe » Ungariei i-a fost remis mandatul european de arestare pentru şeful MOL
  • Urmareste-ne!

Ungariei i-a fost remis mandatul european de arestare pentru şeful MOL 

Ministerul ungar al Administraţiei Publice şi Justiţieiungariei-i-a-fost-remis-mandatul-european-de-arestare-pentru-seful-mol-
a primit un mandat european de arestare pe numele
lui Hernadi Zsolt Tamas, preşedinte-CEO al companiei
ungare de petrol şi gaze MOL, dar nu în forma adecvată,
a anunţat ministrul ungar de resort pe pagina sa
de Facebook, relatează  agenţia ungară de presă MTI.
Ministrul afirmă că aşteaptă versiunea corectă a mandatului. Purtătorul de cuvânt al ministrului Tibor Navracsics a declarat vineri că mandatul trimis de croaţi nu era în „limba prevăzută”.  Mandatul trimis era în croată, dar ar fi trebuit să fie în ungară, engleză, germană sau franceză, a declarat Anna Isola.

Hernadi este suspectat că l-a mituit pe fostul premier croat Ivo Sanader pentru ca grupul ungar de petrol şi gaze MOL să obţină drepturi de management în cadrul companiei petroliere croate INA, potrivit unor informaţii de presă. Hernadi Zsolt Tamas figurează deja pe site-ul Interpol, la persoane căutate.

MOL respinge acuzaţiile

MOL a respins acuzaţiile şi procurorul şef ungar a declarat că Hernadi nu este vinovat. Compania ungară de petrol şi gaze MOL a anunţat, miercuri, că vrea să utilizeze „toate măsurile legale posibile” pentru a-l apăra pe directorul său, Hernadi Zsolt.

Ungaria nu este obligată să îl extrădeze pe Hernadi în Croaţia în baza mandatului Interpol, dar trebuie să îl reţină în baza mandatului european. Mandatul de arestare european facilitează extrădarea între ţările Uniunii Europene (UE). Croaţia a devenit membră a UE pe 1 iulie.

Fotografia pe site-ul Interpol

Interpol, organizaţie cu sediul la Lyon, a refuzat iniţial să comenteze informaţiile apărute în presa croată privind emiterea mandatului de arestare, dar Hernadi a apărut deja pe lista persoanelor căutate, publicată de organizaţie pe site-ul său de Internet, cu menţiunea că acesta este căutat de autorităţile din Croaţia pentru a fi judecat/condamnat pentru dare de mită (Articolul 348, paragraful 1, al Codului Penal croat – darea de mită).
MOL deţine puţin sub 50 la sută din INA. Statul croat deţine aproximativ 45 la sută. Lipsa investiţiilor de către compania MOL şi eşecul statului de a prelua controlul INA, aşa cum se prevede într-un acord între cei doi parteneri, au fost surse de tensiune între aceştia.

Măsuri diplomatice şi economice

Guvernul de la Budapesta a anunţat miercuri mai multe măsuri diplomatice şi economice, după ce Zagrebul a emis mandatul de arestare european pe numele preşedintelui şi directorului executiv al companiei ungare de petrol şi gaze MOL. „MOL a investit aproape trei miliarde de euro în Croaţia”, după ce a cumpărat acţiuni ale companiei INA, la o licitaţie publică „transparentă”, a anunţat Guvernul ungar într-un comunicat.

Atacurile împotriva MOL fac parte dintr-o campanie politică în Croaţia, a apreciat Guvernul de la Budapesta. Compania ungară se află sub „presiune economică şi politică, ceea ce este inacceptabil în cadrul Uniunii Europene”, potrivit comunicatului.

La solicitatea Guvernului, conducerea companiei MOL va examina posibilitatea de a-şi vinde participaţia deţinută la INA fie Guvernului croat, fie unei terţe părţi.

În plus, Guvernul ungar a cerut Agenţiei de Gestionare a Activelor Statului, care controlează participaţia sa la MOL, să examineze „măsurile legale posibile ce pot fi luate pentru a răspunde acuzaţiilor aduse Ungariei”.

Ivo Sanader, aflat la putere în perioada 2003-2009, a fost condamnat în noiembrie 2012 la zece ani de închisoare pentru că a primit mită de cinci milioane de euro de la MOL.

Citeste mai departe