|joi, iulie 18, 2024
Sunteti aici: Home » Externe » Un lider european al romilor acuză guvernele român și bulgar că îi forțează pe aceștia să-și părăsească țara
  • Urmareste-ne!

Un lider european al romilor acuză guvernele român și bulgar că îi forțează pe aceștia să-și părăsească țara 

european al romilor atrage atenția că romii dinun-lider-european-al-romilor-acuza-guvernele-roman-i-bulgar-ca-ii-for-eaza-pe-ace-tia-sa-i-paraseasca-ara-
România și Bulgaria care vor merge în Marea
Britanie după ridicarea restricțiilor pe piața
muncii vor ajunge să cerșească sau să facă
bișniță dacă nu vor avea acces la sistemul britani
c de asistență socială, acuzând în același timp
guvernele de la București și Sofia că îi forțează
pe romi să-și părăsească țara, relatează joi Daily
Telegraph, informează agerpres.ro.
Într-un interviu video pe site-ul Consiliului Europei, președintele Forumului European al Romilor și Nomazilor (European Roma Travellers Forum — FERV), Rudko Kawczynski, a criticat panica generată în Europa de deschiderea completă a pieței muncii pentru români și bulgari de la 1 ianuarie 2014.

„Același sentiment de panică a existat și atunci când Polonia a intrat în UE. Germanii se temeau și spuneau: ‘Ne deschidem piața muncii pentru polonezi, ei vor veni și vor invada Germania’. Și ce s-a întâmplat? Nimic. Pentru că li s-a oferit șansa să emigreze legal, să găsească locuri de muncă și să plătească impozite. Dar acum avem o mare problemă, pentru că oamenii înțeleg greșit motivul plecării romilor din România sau Bulgaria: ei pleacă pentru că sunt forțați să plece, nu pentru că sunt săraci”, pretinde liderul romilor.

„Cei mai săraci romi sunt în Grecia, dar aceștia nu pleacă. De ce? Nu e vorba de sărăcie, sărac este un sinonim pentru rom, dar ei sunt forțați să plece din România și Bulgaria, iar acum și din Slovacia, pentru că li se iau terenurile, se produc evacuări forțate și așa mai departe”, insistă el.

Totodată, Kawczynski cere țărilor din UE să nu se mai plângă de imigrație după ce au vorbit ani la rând despre democrație și piață liberă.

„Vestul a predicat timp de mulți mulți ani despre democrație și piață liberă și spunea: ‘Veniți aici toți cei care aveți probleme’. Dar acum aceștia nu pot beneficia de sistemul de asistență socială. Poate cineva să conteste acest lucru? Nimeni nu poate să vină într-o țară, precum Franța sau Germania, și să spună: ‘Am ajuns. Vă rog să mă includeți în sistemul de asistență socială’. Este stupid, un nonsens. Așa că oamenii ajung să facă ceea ce obișnuiau să facă, ceea ce obișnuiau să facă în România, adică să cerșească sau să facă bișniță”, explică liderul romilor.

El consideră că romii vor continua să sosească masiv în Vest până când guvernele din țările lor de origine vor fi obligate să se ocupe de problemele acestei comunități. „De mai mult de 20 de ani de când a început procesul de lărgire al UE repetăm continuu: vă rugăm, depuneți toate eforturile la nivel politic pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor, pentru ca ei să fie acceptați”, mai spune președintele FERV.

„De exemplu, limba trebuie acceptată, comunitatea trebuie acceptată, romii trebuie să fie o parte a societăților, nu să fie excluși în fiecare zi, din ce în ce mai mult”, continuă el. Statele UE „au acceptat România și Bulgaria ca prieteni și au văzut ce făceau ele cu romii, dar nu au intervenit, așa că ele se confruntă acum cu aceleași probleme”, repetă el. „Dar cu toții suferim în același timp, suferim în Bulgaria, suferim în România și suferim în Franța”, afirmă el în continuare.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu