|joi, septembrie 23, 2021
Sunteti aici: Home » Politic » Traian Băsescu: „Ungaria a devenit, în momentul de faţă, un focar de instabilitate. Ne-au dovedit că pot fi indecenţi”
  • Urmareste-ne!

Traian Băsescu: „Ungaria a devenit, în momentul de faţă, un focar de instabilitate. Ne-au dovedit că pot fi indecenţi” 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat,
la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului,
judeţul Harghita, că „Ungaria este un focar
de instabilitate”.


„Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta, ne-au dovedit că pot fi indecenţi. Ungaria a devenit, în momentul de faţă, un focar de instabilitate din punct de vedere al tratamentului minorităţilor în regiune, nu în România. În România, nu se va întâmpla nimic, dar în regiune politica Budapestei a început să creeze dificultăţi statelor care au minoritate maghiară pe teritoriul lor. România îşi va suma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a declarat Băsescu.

Întrebat de ce este lăsat premierul ungar Viktor Orban „să circule liber” în judeţele Harghita şi Covasna, Traian Băsescu a răspuns răspunzând: „Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat? Nu o să vină Guvernul să-l fluiere”, a răspuns Traian Băsescu.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.  „Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat. Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat preşedintele Băsescu.

„Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţii nimic de genul celor nefericiţi susţinuţi de un cetăţean român care nu-şi merită această calitate, cel care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”, a declarat Traian Băsescu.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Citeste mai departe