|luni, noiembrie 28, 2022
Sunteti aici: Home » Noutati » Ştiai că eşti spionat prin webcam? Iată cum să te protejezi
  • Urmareste-ne!

Ştiai că eşti spionat prin webcam? Iată cum să te protejezi 

Spionajul online a atins deja cote nebănuite, dar foartestiai-ca-esti-spionat-prin-webcam-iata-cum-sa-te-protejezi mulţi utilizatori de calculatoare, laptopuri şi smartphone-uri încă nu conştientizează riscurile la care se expun.Hackerii şi serviciile secrete se axează mai nou pe obţinerea de imagini foto şi video prin webcam, chiar şi când acesta nici nu este folosit activ de către dumneavoastră.

În urmă cu câţiva ani, camera video (webcam) era de obicei un obiect de sine stătător care trebuia conectat manual la calculator. Acele vremuri au trecut. Acum webcamul este integrat în laptop sau smartphone. Astfel, hackerii au acces la imagini intime din viaţa privată. Toate acestea fără să aveţi măcar cea mai mică bănuială. Un studiu realizat de firma de securitate online Kaspersky, citat de revista germană Focus, a scos la iveală că aproape 30% dintre utilizatorii de calculatoare/laptopuri îşi acoperă camera video. Mai mult, 8% dintre utilizatorii de smartphone-uri fac acelaşi lucru, în speranţa că astfel vor scăpa de tentativele de spionaj.

Să acoperim camera?
Situaţia a devenit şi mai tensionată, după ce în 2013 un student la informatică din SUA a obţinut via webcam mai multe imagini nud cu femei şi le-a şantajat pe acestea, ameninţându-le că le va da publicităţii pe reţelele de socializare. “Problema este că webcam-ul nu semnalizează când este activ. În unele cazuri se aprinde un punct roşu când realizaţi imagini foto sau video, dar chiar şi acesta poate fi dezactivat de hackerii care încearcă să vă spioneze. Acoperirea camerei este o măsură eficientă, chiar dacă nu cea mai estetică”, explică un expert IT pentru Focus.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu