|marți, iunie 25, 2024
Sunteti aici: Home » Timp liber » Sfantul Andrei. Traditii, obiceiuri si superstitii. Fetele nemaritate isi viseaza viitorul sot!
  • Urmareste-ne!

Sfantul Andrei. Traditii, obiceiuri si superstitii. Fetele nemaritate isi viseaza viitorul sot! 


Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si este considerat de credinciosi „Ocrotitorul Romaniei” sau „Patronul spiritual al romanilor„, fiind Sfantul care a adus si a promovat religia crestina si invataturile lui Iisus in zona tarii noastre.

Se spune ca, aceasta sarbatoare s-a suprapus cu Santandrei, o mare divinitate geto-daca, o personificare a lupului. De altfel, Sfantul Andrei (30 noiembrie) este cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului. Noaptea Sfantului Andrei este una speciala, in care animalele (lupii in special) capata puteri neobisnuite, ritualurile de dragoste au sorti de izbanda si, foarte important, strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, pana la inceputul secolului al XX-lea se organizau in Colinele Tutovei, in noaptea de Santandrei, petreceri de pomina ale tinerilor, asemanatoare cu Revelionul.

La aceasta petrecere, tinerii, pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, camuflau si ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. De altfel, petrecerea se numea, local, Noaptea Strigoilor, timp nefast, cand strigoii vii (oamenii care se nasc cu caita, cu coada – o vertebra in plus, din legaturi incestuoase etc.) isi parasesc trupurile fara stirea lor, iar strigoii morti ies din sicrie, morminte si cimitire pentru a provoca suferinte oamenilor, pocesc si sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vitelor, se joaca cu lupii si ursii etc.

Superstitiile din batrani spun ca, pentru a te proteja impotriva lupilor si sa nu-i aduci in apropierea casei, e bine sa nu iti piepteni parul, sa nu torci, sa nu faci curat in casa si grajd si sa nu dai gunoiul afara din casa. De asemenea, se spune ca in aceasta zi este bine sa nu dai bani imprumut.

Noaptea ritualurilor de dragoste

In vremuri indepartate, fata de maritat prepara o „Turtuca de Andrei”, turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. Alte fete, dupa ce soseau acasa de la Pazitul Usturoiului (petrecerea din sat) semanau cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul cum incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau anumite pronosticuri matrimoniale.

Un alt obicei era metoda oglinzii. O fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu cate o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglinda din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.

Tot in noaptea de 29 spre 30, fetele care vor sa-si vada in vis ursitul, isi pun busuioc, sau 41 de boabe de grau sub perna. Acestea trebuie sa recite si un descantec inainte de a adormi: „Voi, 41 de fire de grau,/ Eu voi adormi/ Si voi hodini/ Dar eu ma rog lui Dumnezeu/ Sa-mi trimita ingerul meu,/ Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”.

Adauga un comentariu