|miercuri, iulie 28, 2021
Sunteti aici: Home » Politic » Senat: Legea pentru înfiinţarea tribunalelor specializate, avizată în Comisia Juridică
  • Urmareste-ne!

Senat: Legea pentru înfiinţarea tribunalelor specializate, avizată în Comisia Juridică 

Comisia juridică a Senatului a adoptat, miercuri, senat-legea-pentru-infiintarea-tribunalelor-specializate-avizata-in-comisia-juridica
raport favorabil la un proiect care face posibilă
înfiinţarea tribunalelor specializate, prin completarea
legii cu prevederea că ministrul Justiţiei va stabili,
prin ordin şi cu avizul conform al CSM, domeniile
în care acestea vor funcţiona.
Senatorii jurişti au dezbătut proiectul de lege propus de Guvern care vizează modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că textele legale în vigoare sunt lacunare în ceea ce priveşte stabilirea competenţei tribunalelor specializate. Guvernul subliniază că în legislaţia în vigoare nu este prevăzut actul subsecvent prin care această competenţă este preluată, iar ordinul ministrului Justiţiei stabileşte expres doar „datele şi localităţile” unde vor funcţiona tribunalele specializate.

Potrivit expunerii de motive, este necesară înfiinţarea unui tribunal specializat în domeniile societăţii, Registrului Comerţului, concurenţei neloiale şi insolvenţei la nivelul municipiului Bucureşti, „ceea ce va asigura atât degrevarea judecătorilor, cât şi specializarea acestora, precum şi o mai mare celeritate a judecării cauzelor în domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general”.

Citeste mai departe