|luni, iunie 24, 2024
Sunteti aici: Home » Locale » Recensământul câinilor, o soluţie pentru reducerea numărului maidanezilor
  • Urmareste-ne!

Recensământul câinilor, o soluţie pentru reducerea numărului maidanezilor 

Microciparea tuturor câinilor din judeţ, în special a celor cu stăpân, ar duceRecensământul câinilor, o soluţie pentru reducerea numărului maidanezilor la reducerea numărului de câini fără stăpân pe raza judeţului Satu Mare. Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a câinilor fără stăpân din judeţ au solicitat ieri, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare, ca primăriile să se implice mai mult în procesul de recenzie a câinilor vagabonzi.

Microcipare scumpă
Dezbaterea privind câinii fără stăpân a fost organizată în cadrul şedinţei la solicitarea făcută de primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca. În acest scop, la discuţii au fost invitaţi reprezentanţii celor două asociaţii de protecţie a câinilor vagabonzi din judeţ, precum şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

În prima parte a discuţiei, reprezentantul DSVSA, Alin Gârdan Năvălici, a arătat că în această perioadă, până la finele lunii februarie, se desfăşoară o amplă campanie de microcipare a câinilor odată cu vaccinarea antirabică. Astfel va fi făcut un recensământ al câinilor din judeţ. Dacă vaccinarea este gratuită, microciparea costă 50 de lei, şi mulţi dintre proprietarii de câini nu vor dori să plătească această sumă. Mai mult decât atât, medicii veterinari nu au posibilitatea legală de a-i constrânge pe proprietari să-şi microcipeze câinii, acest lucru putând fi făcut doar de primării.

Apel la primării
Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a câinilor fără stăpân au solicitat ca primăriile să se implice pentru a ajuta proprietarii în vârstă de la sate, care au venituri mici, să-şi microcipeze şi sterilizeze câinii. “Soluţia pentru reducerea fenomenului abandonului câinilor este realizarea unui recensământ al câinilor cu stăpân. Pentru a putea ţine sub control câinii fără stăpân, trebuie să avem o evidenţă clară a celor cu stăpân. Pentru că nu câinii fără stăpân îşi lasă puii prin parcuri într-o cutie de carton. Microciparea este foarte scumpă si, după părerea noastră, ar trebui să fie mai ieftină şi obligatorie”, a spus membrul fondator al Asociaţiei Free Life Satu Mare, Carmen Frăţilă. De aceeaşi părere a fost şi preşedintele acestei asociaţii, Dorina Somogyi.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu