Răzvan Micul s-a jucat de-a ecologistul
Sătmăreanul Răzvan Micul, cel prins săptămâna trecută că s-a dat agent guvernamental în Buzău pentru a şantaja un primar să încheie un contract cu o firmă de-a sa, s-a jucat şi de-a ecologistul în urmă cu câţiva ani.
Prin intermediul Fundaţiei Freies Europa Weltanschauung Cluj Napoca, al cărei preşedinte era, Răzvan Micul a preluat în 6 iulie 2010 custodia siturilor Natura 2000 din Câmpia Careiului. Singurul scop al preluării acestei custodii l-a constituit setea de înavuţire, au constatat autorităţile de mediu. Micul a încercat să jupoaie locuitorii comunelor din zona Careiului, preconizând să le ceară 1.500 de lei pentru un simplu aviz de racordare la gaz a unei gospodării. Micul n-a mai apucat să-şi pună în aplicare planurile murdare, fiind stopat de reclamaţia depusă de fostul primar al comunei Foieni. Ministerul Schimbărilor Climatice a reziliat convenţia de custodie cu fundaţia prezidată de Micul în februarie 2012.
Custodie pentru a pregăti o escrocherie
Ministerul Schimbărilor Climatice a avut de la bun început probleme cu fundaţia prezidată de Răzvan Micul. “Regulamentul şi planul de management depuse spre avizare la autorităţile de mediu erau de o calitate foarte slabă, astfel că nu au putut fi avizate nici după revizuirea substanţială a acestora”, se arată în lucrarea intitulată “Experienţa reglementării reţelei Natura 2000 în Regiunea 6 Nord-Vest”, realizată de doctorul biolog Paul Beldean, sub egida Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Conform procesului verbal al şedinţei de consultare a publicului pentru declararea de noi situri/extinderea unor situri Natura 2000, organizată în data de 15 septembrie 2010 la Satu Mare, primarul comunei Foieni din vremea respectivă, Mihaly Heinrich, a reclamat faptul că Fundaţia Freies Europa Weltanschauung Cluj Napoca, în calitate de custode al siturilor Natura 2000 din Câmpia Careiului, nu a supus dezbaterii publice regulamentul propus anterior şi percepe taxe prea mari pentru avizul custodelui (1.500 lei avizul pentru branşament de gaz la o casă), se mai arată în lucrare.
Micul, lăsat fără ariile protejate
În urma sesizării primarului din Foieni, căruia i s-au alăturat apoi şi alţi primari din zonă, Ministerul Schimbărilor Climatice a decis să rezilieze convenţia de custodie încheiată cu fundaţia prezidată de Răzvan Micul. Rezilierea convenţiei a avut loc în data de 22 februarie 2012.
Contractele pentru mai multe arii naturale protejate din Regiunea Nord-Vest (RNV), printre care cele administrate de Fundaţia Freies Europa (FFE) sau de Primăria Floreşti, au fost reziliate deoarece acestea nu şi-au respectat contractul de management, se arată în articolul “Baronii ariilor protejate”, publicat în 11 iunie 2013 de Ziua de Cluj.
În articolul respectiv, Răzvan Micul este acuzat că a vrut doar să facă BANI pe seama ariei naturale protejate. “Custozii sau administratorii acestor situri trebuie să urmeze prevederile contractelor de management. E nevoie de un turism, dar cu condiţia să nu avem hoteluri de 10 etaje. FFE a pierdut contractul pentru situl Câmpia Careiului deoarece a înţeles doar că acolo se pot face bani. Au ajuns să perceapă o taxă de custode de 1.500 de lei pentru un branşament de gaz la o casă, în timp ce în Parcul Natural Apuseni (PNA) este una modică, de 10 lei. Ei credeau că vor fi un fel de baroni ai ariei protejate”, a declarat pentru Ziua de Cluj biologul Paul Beldean, autorul studiului citat anterior.
Din cauza neseriozităţii lui Răzvan Micul, siturile Natura 2000 din Câmpia Careiului nu au nici până în prezent un custode. Poate că e mai bine ca aceste arii protejate să nu aibă custode decât ca miile de locuitori ai comunelor din zonă să umfle buzunarele unui escroc de teapa lui Micul pentru a obţine diverse avize.
Agent guvernamental sub descoperire
Răzvan Micul a fost săltat săptămâna trecută de polițiștii din Buzău, după ce s-a dat inspector al Corpului de Control al Guvernului și a amenințat mai mulți primari. Răzvan Micul a fost prins în flagrant și, alături de cei doi complici, Sergiu Băbăşan, respectiv avocatul Adrian Pascale, a încercat să fugă cu mașina sa, însă a fost dat în urmărire și a fost reținut miercuri seara.
Potrivit polițiștilor buzoieni, în luna ianuarie, Răzvan Micul, Sergiu Băbăşan şi Adrian Pascale ar fi contactat telefonic reprezentanţii mai multor instituţii publice de pe raza judeţului Buzău şi s-ar fi prezentat ca funcţionari publici cu atribuţii de control, spunându-le că vor fi controlaţi şi ajutaţi pentru implementarea unui program pentru recuperarea mai bună a creanţelor bugetare. Ulterior, bărbaţii s-ar fi prezentat la sediile instituţiilor şi ar fi purtat discuţii cu reprezentanţii acestora, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei. Polițiștii au întocmit dosare penale pe numele celor trei escroci, care au fost eliberaţi sub control judiciar.
În cadrul unui adevărat serial de anchete, Gazeta de Nord-Vest a reuşit să creioneze metodele prin care gruparea sătmărenilor Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul a prejudiciat bugetul de stat cu sume enorme şi a escrocat sute de primării din întreaga ţară.