|miercuri, octombrie 9, 2024
Sunteti aici: Home » Timp liber » Probleme de concentrare? Stresul e de vina! Solutii simple
  • Urmareste-ne!

Probleme de concentrare? Stresul e de vina! Solutii simple 

Cercetatorii de la Universitatea din Iowa au scos la iveala faptul ca hormonul stresului, cortizolul, este in stransa legatura cu pierderile de memorie pe termen scurt. Daca ai probleme de concentrare care incep sa isi spuna cuvantul in activitatile de zi cu zi si la serviciu, e timpul sa pui pauza stresului si sa impiedici moartea neuronilor tai.

 

Sport, sport si iar sport!
Printre putinele lucruri cu care am ramas dupa un an de latina a fost sintagma „Mens sana in corpore sano.” (O minte sanatoasa intr-un corp sanatos). Exercitiile fizice nu te ajuta doar sa slabesti si sa ai un tonus de invidiat, ele iti imbunatatesc si memoria si cresc viteza cu care procesezi anumite informatii. Nu te speria, asta nu inseamna ca trebuie sa te transformi peste noapte intr-o sportiva de performanta. E de ajuns sa parcurgi pe jos de 3 ori pe saptamana distante mai mari, si vei observa o schimbare in bine.

 

Lupta cu ajutorul alimentatiei!
Nu exista vreo substanta minune care sa iti imbunatateasca IQ-ul, dar unele reusesc sa adauge un plus la puterea ta de concentrare. Este vorba despre cafeina. Cercetatorii au descoperit ca ea poate imbunatati memoria de scurta durata si stimuleaza anumite zone din creier care sunt implicate in concentrare si memorie. Semintele si nucile sunt o gustare sanatoasa, dar si un antioxidant asociat cu diminuarea riscului de imbatranire cognitiva prematura. Si daca-ti place mancarea indiana, consuma curry. Condimentul contine o substanta numita curcumin care te protejeaza de Alzheimer.

 

Lipsa de concentrare cere relaxare
Dupa cum iti povesteam la inceputul articolului, stresul este vinovatul care-ti pune bete-n roate cand vine vorba de concentrare. Trebuie sa lupti impotriva ei cu toate armele pe care le ai: zambeste des, rasfata-te ocazional cu cate un pahar de vin rosu si incearca yoga si/sau meditate, potrivit andreearaicu.ro.

Nu renunta la viata sociala
Persoanele stresate au tendinta sa se retraga in ele, sa se refugieze in casa pentru ca nu-si doresc sa transmita starea proasta si celor din jur. Insa prietenii si familia te ajuta sa depasesti astfel de momente. Cu cat vei iesi mai des, cu atat te vei detasa mai mult de problemele care te framanta, iar mintea ta se va relaxa. Fiecare intalnire poate functiona ca un restart eficient pentru creierul tau, asa ca nu refuza nicio invitatie la film/cafea/concert/iesire in parc.

 

Invata ceva nou!
Cea mai buna metoda prin care-ti poti tine mintea mereu tanara este sa nu te opresti din invatat o data cu incheierea facultatii. Nu-ti sugerez sa te apuci de o alta din nou, ci sa-ti gasesti constant activitati incitante, care te provoaca sa-ti descoperi alte abilitati. Sunt o multime de „sporturi” mentale relaxante si usoare precum rezolvarea de puzzle-uri sau sudoku, insa poti testa si variante cu un grad sporit de dificultate: sa inveti o limba noua, sa canti la un instrument, sa te inscrii la un curs de fotografie.

Adauga un comentariu