|marți, iunie 15, 2021
Sunteti aici: Home » Politic » Principalele modificări aduse Legii fundamentale. Vezi calendarul intrării în vigoare a noii Constituţii
  • Urmareste-ne!

Principalele modificări aduse Legii fundamentale. Vezi calendarul intrării în vigoare a noii Constituţii 

Comisia pentru revizuirea Constituţiei şi-a încetat
activitatea după finalizarea procesului de modificare.
S-au schimbat multe dintre atribuţiile
preşedintelui, iar Parlamentul s-a ales
cu responsabilităţi crescute. Nu au fost
uitate nici celelate instituţii importante
ale statului, anunţă Antena3.
Mandatul preşedintelui a fost redus de la 5 ani la 4 ani! Tot în textul modificat s-a intordus şi sintagma de „şef al statului”.  Preşedintele nu mai are dreptul să refuze propunerea de prim-ministru. Textul prevede că preşedintele are obligaţia să desemnează premierul din partea partidului sau alinaţei politicie care a obţinut cel mai mare număr de mandate.Preşedintele este scos din joc şi în ceea ce însemană cererea de urmărire penală a membrilor guvernului. Această responsabilitate va aparţine exlusiv Parlamentului.

Preşedintele nu mai poate iniţia referendum după bunul său plac. Solicitarea este trimisă spre Parlament, iar această trebuie avizată cu două treimi din numărul total al aleşilor. Şi că tot suntem la capitolul referendum, pragul a fost coborât de la 50% plus 1, la 30% plus 1.

Noua Constituţie prevede un număr de maximum 300 de aleşi pentru Camera Deputaţilor la care se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale. Senatorii vor reprezenta regiunile administrativ- teritoriale.

Totodată, trasesimul politic a fost interzis. Senatorul sau deputatul care alege să demisioneze şi să se înscrie într-o altă formaţiune politică îşi pierde automat mandatul. Nu se întâmplă la fel dacă este exclus din partid.

Citeste mai departe