|joi, septembrie 23, 2021
Sunteti aici: Home » Noutati » Primii ochi artificiali, creaţi în laborator. UE a dat 2 milioane de euro pentru proiect. Vezi ce utilitate ar putea avea
  • Urmareste-ne!

Primii ochi artificiali, creaţi în laborator. UE a dat 2 milioane de euro pentru proiect. Vezi ce utilitate ar putea avea 

După ce au analizat modul în care funcţionează
ochii insectelor, oameni de ştiinţă din Elveţia,
Germania şi Franţa au proiectat şi au construit,
în miniatură, primii ochi artificiali curbaţi compuşi
pe deplin funcţionali. 
Proiectul “CURVACE” a primit 2 milioane euro 
din fonduri UE pentru a dezvolta ochi de “insectă”
în miniatură, care au un mare potenţial industrial
în domeniul roboticii mobile, al îmbră
căminţii inteligente şi al aplicaţiilor medicale.
Detectarea panoramică a mişcării

În viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat în domenii în care detectarea panoramică a mişcării este primordială, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficientă a obstacolelor (de exemplu, în timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automată a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult) sau ar putea fi instalat în microvehiculele aeriene (Micro Air Vehicles – MAV) în scopul navigării fără coliziuni, bazate pe vedere (de exemplu, în cursul aterizării sau pentru evitarea obstacolelor, cum ar fi în cadrul operaţiunilor de salvare).

Integraţi în ţesături

Datorită fineţii şi flexibilităţii lor inerente, aceşti ochi ar putea fi, de asemenea, integraţi în ţesături pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi pălăriile inteligente, dotate cu sisteme de alertă de coliziune pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
În plus, ochii compuşi artificiali flexibili ar putea fi fixaţi pe pereţi şi pe mobilă în casele inteligente pentru detectarea mişcării (de exemplu, pentru persoanele în vârstă în cazurile asistenţei pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor).

Soluţii sofisticate din natură
“Natura ne oferă numeroase soluţii extrem de sofisticate în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor. Programele de cercetare finanţate de CE ne oferă posibilitatea de a ne inspira, a înţelege, a imita şi a recrea la scară industrială unele dintre lucrurile minunate pe care ni le-a dat Mama Natură, astfel încât să putem îmbunătăţi viaţa cetăţenilor noştri” , a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.

Caracteristici
Ochiul compus are caracteristici şi funcţii similare ochiului de Drosophila melanogaster şi de alte artropode. Ochiul, un obiect cilindric minuscul (diametru de 12,8 mm, 1,75 grame), este alcătuit din 630 de “ochi de bază”, denumiţi omatidii, dispuşi în 42 de coloane cu câte 15 senzori fiecare. Fiecare omatidie este alcătuită dintr-o lentilă (172 de microni), combinată cu un pixel electronic (30 de microni). Aceşti senzori au proprietăţi optice avansate, cum ar fi un câmp vizual panoramic neîntrerupt de 180°x60°, cu o profunzime mare a câmpului, şi se pot adapta la o mare varietate de condiţii de luminozitate.

Citeste mai departe