|joi, septembrie 21, 2023
Sunteti aici: Home » Locale » Primăria declară război poluării fonice
  • Urmareste-ne!

Primăria declară război poluării fonice 

Primăria Satu Mare lucrează de câteva luni la elaborarea unei hărţi de zgomotPrimăria declară război poluării fonice a municipiului reşedinţă de judeţ. Prin acest studiu se vor evidenţia principalele surse de poluare fonică, precum şi metodele prin care acest fenomen se poate contracara.

Până în acest moment s-a reuşit identificarea zonelor cu probleme, în urma unor măsurători efectuate de către o firmă specializată. Practic, zeci de mii de sătmăreni suferă zilnic din cauza poluării fonice.

Planuri pentru viitoarea hartă
Planurile de acţiune pentru traficul rutier şi feroviar în viitoarea hartă de zgomot a municipiului Satu Mare prevăd ca măsuri devierea unei părţi a traficului de tranzit, scoaterea traficului de tranzit din zona centrală, dezvoltarea reţelei de drumuri, a pistelor de biciclete, construirea centurii, dezvoltarea transportului public, refacerea stratului de uzură a asfaltului, respectiv construirea pereţilor de ecranare a zgomotului.

Mii de persoane afectate
Harta de zgomot va fi realizată de către societatea din Cluj. Una dintre primele surse de poluare fonică este traficul rutier. În urma unor măsurători efectuate de societatea în cauză s-au înregistrat depăşiri de peste 10 dB în cazul unui număr de 25 de străzi. De asemenea, nu mai puţin de 19.000 de persoane trebuie să suporte zilnic o poluare fonică de 65-70 dB, în timp ce 13.900 de persoane trebuie să suporte chiar 75 dB. Conform specialiştilor, una dintre problemele din care creşte poluarea fonică o reprezintă insuficienţa podurilor şi a parcărilor. Conform aceloraşi surse, drumurile de tranzit sunt foarte aglomerate.

Prima licitaţie, eşuată în 2012
Primăria a scos la licitație în anul 2012 elaborarea hărții de zgomot a municipiului Satu Mare, la o valoare estimată de 374.000 de lei. Proiectul, finanțat la acea vreme din fonduri bugetare, prevedea cartarea zgomotului pentru municipiul Satu Mare, elaborarea hărților strategice de zgomot și elaborarea planurilor de actiune destinate gestionării zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Satu Mare.

APM cere hartă de zgomot
Directorul Agenției de Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a susţinut de-a lungul timpului că o hartă de zgomot este foarte importantă pentru municipiul Satu Mare „Știm din analizele noastre zonele majore de poluare fonică. Harta va intra însă în detalii. De exemplu, cartarea poluării fonice le va permite celor de la Urbanism să evalueze și să refuze orare de funcționare non-stop pentru localuri aflate în zone liniștite, care în momentul de față nu au nevoie de autorizație de mediu pentru funcționare”, a declarat Elisabeta Bekessy. Potrivit APM, zonele cel mai poluate fonic din municipiu sunt Podul Decebal, Podul Golescu și intersecțiile care mărginesc cele două poduri.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu