|luni, noiembrie 28, 2022
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » Pomul de Craciun, plin de viata: 25.000 de insecte se ascund printre globuri
  • Urmareste-ne!

Pomul de Craciun, plin de viata: 25.000 de insecte se ascund printre globuri 


Brazii de Craciun n-aduc numai bucurie in casele noastre, ci si pana la 25.000 de insecte, potrivit unor cercetatori norvegieni.

Aceste insecte ies din hibernare odata cu intrarea bradului in casele noastre calduroase, relateaza ibtimes.co.uk.

Toate soiurile de acarieni prolifereaza chiar in aceste clipe minunate, dinaintea sarbatorii, in sufrageria dumneavoastra, in pomul de Craciun. Numarul lor poate atinge 25.000 de fiecare brad, sustin cercetatorii de la Universitatea norvegiana din Bergen, care au realizat o ancheta pe aceasta tema.

Cercetarea explica faptul ca aceste insecte, aflate in hibernare, „se trezesc in momentul in care pomul ajunge in camerele noastre incalzite” si ca, „simtind aceasta caldura si lumina, cred ca a venit primavara si revin si ele la viata”.

„Este ceva care vine de la sine”, explica Vincent Houis, agronom al Asociatiei franceze a pomului de Craciun natural. Brazii sunt o bucata de natura si evident ca sunt „populati” cu tot felul de mici insecte, care nu sunt cu nimic periculoase, explica acesta, citat de Le Figaro.

Bjarte Jordal, specialista in insecte la Universitatea din Bergen, incearca sa linisteasca publicul, o data cu publicarea acestei cercetari: pe de o parte, aceste creaturi microscopice sunt majoritatea invizibile si nu se amuza cu tropaitul prin alte parti in afara pomului, pe de alta parte si plantele noastre de apartament contin tot felul de mici creaturi care, iata, pana acum nu au dat dovada de nocivitate.

Vincent Houis merge mai departe si relativizeaza si mai mult ingrijorarile: „Si omul este colonizat de bacterii. Trebuie sa fim constienti ca avem animale pe piele!”.

Exista, totusi, un risc sporit pentru persoanele sensibile la acarieni? „Mai mult decat sa stranuti sub pom, nu prea”, explica specialistii. Deci nu este cazul sa luam masuri speciale de Craciun. Eventual, pentru persoanele alergice, este recomandabila instalarea unui filtru antiacarieni in aspirator, imediat dupa eliminarea pomului de Craciun din casa.

Adauga un comentariu