|marți, iunie 15, 2021
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » Plante aromatice la ghiveci: busuiocul
  • Urmareste-ne!

Plante aromatice la ghiveci: busuiocul 

Busuiocul este folosit la diverse preparare culinare
pentru ca ofera o aroma deosebita si un plus
de savoare mancarurilor. Este o sursa importanta
de fier, calciu, vitamina A, vitamina B6, magneziu si potasiu.

Se foloseste cu succes si in medicina naturista deoarece contine uleiuri volatile si are proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante.

Busuiocul este una dintre plantele aromatice care se cultiva foarte usor in ghiveci. Este un condimentrecunoscut pentru proprietatile sale culinare si este extrem de apreciat in mancarurile italienesti, la supe si salate. Busuiocul proaspat se adauga in sosuri, paste, salate, etc. Iata o reteta foarte gustoasa pe care iti recomand sa o incerci – supa de rosii cu busuioc.

S-a constatat ca busuiocul poate detoxifia ficatul, deoarece in frunze sunt prezente 6 substante cu actiune directa asupra celulelor hepatice. Cum se prepara infuzia de busuioc? Peste 200 ml de apa clocotita se adauga doua lingurite de planta uscata si maruntita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 3 cani de ceai de busuioc pe zi: 2 dupa mesele principale, iar cea de-a 3-a seara, inainte de culcare.

Cultivare si ingrijire

Ghivecele de busuioc trebuie tinute intr-un loc luminos, dar nu in bataia directa a razelor de soare. Prefera solul fertil bogat in nutrienti.

Temperatura si lumina

Busuiocul nu tolereaza bine temperaturi sub 5°C, iar daca temperatura este prea scazuta, planta se usuca.

Udare

Se uda frecvent (de 2 ori pe saptamana), evitand baltirea apei in ghiveci. Trebuie sa stii ca ghiveciul de busuioc plasat pe pervazul bucatariei sau pe balcon raspandeste o aroma foarte puternica si tine la distanta tantarii.