Pisica ta crede ca esti… o pisica gigant
Daca ai o pisica (sau doua), probabil te identifici ca un fel de mama a ei, in versiune umana, bineinteles, care o hraneste, o distreaza si ii „linge” blanita pentru a o mentine curata (speram ca nu la propiu). Din nefericire, pisica vede relatia animal-stapan diferit, conform unei noi carti publicata de un biolog britanic, dr. John Bradshaw.
De fapt, pisica te vede ca pe o alta pisica, uriasa si neostila. Bradshaw a studiat comportamentul animalelor domestice peste 30 de ani si ofera unele explicatii fascinante ale modului in care pisicile actioneaza in preajma oamenilor.
Una la mana, din moment ce pisicile nu au fost crescute decat pentru a fi dragute, sunt mai putin domesticite decat cainii, de exemplu, pe care oamenii i-au crescut pentru a alerga dupa vanat sau pentru ajutor in preajma casei.
Iar faptul ca 85 la suta dintre pisici sunt descendentele pisicilor salbatice, si-au pastrat o doza de „salbaticie”. Interactiunea animalelor cu stapanii lor este condusa mai putin de comportamentul invatat decat de instinctul pur.
Cand o pisica se lipeste de tine sau se alinta de o alta suprafata, acest comportament este dedicat burticii mamei sale, un mesaj care face ca laptele sa continua sa curga.
Cand se freaca de picioarele sau de mainile tale, te trateaza ca pe o alta pisica, fiind cel mai pur mod de a-si arata afectiunea. Daca iti aduce vanatul la picioare, nu iti da ceva sa mananci, ci iti arata ca acolo se simte in siguranta sa-si devoreze prada.
Asa ca, data viitoare cand iti alinti „puiul” sau il dojenesti, amjinteste-ti ca te vede ca pe un coleg de apartament adorabil caruia ii iarta dimensiunile grotesti.