Peste 20 de tinere sătmărence traficate în doi ani
Pe parcursul anilor 2013-2014, peste 20 de tinere sătmărence au fost victimele traficului de carne vie, a arătat şeful Centrului Regional pentru Combaterea Traficului de Persoane Oradea, Gheorghe Ungur, în cadrul întâlnirii desfăşurată ieri la sediul Prefecturii având ca subiect combaterea consumului de droguri şi a traficului de persoane.
Atât Gheorghe Ungur, cât şi coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare au solicitat conducerilor unităţilor de învăţământ din judeţ, dar şi părinţilor, să fie mai implicaţi în combaterea celor două fenomene.
Unităţile şcolare, nepăsătoare
În prima parte a şedinţei, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare, Camelia Iacob, a arătat că în mediile şcolare sunt mulţi consumatori de droguri sau de etnobotanice şi a solicitat instituţiilor şcolare să se implice mai mult în combaterea acestui fenomen. “Noi organizăm o serie de acţiuni de prevenire şi combatere a consumului de droguri în rândurile tinerilor, dar nu este suficient doar atât. Există şi un program destinat tinerilor cu risc de a consuma droguri, dar în cadrul acestuia nu am fost solicitaţi de nicio şcoală. Să fiţi atenţi la semnalmentele unui tânăr care poate consuma droguri, deoarece comportamentul acestuia se schimbă. În momentul când aflaţi că un tânăr consumă droguri apelaţi la noi pentru că putem să vă ajutăm. Din păcate, până în prezent nu am primit nicio solicitare în acest sens de la nicio şcoală din judeţ. Asta înseamnă că ori nu ştiţi că elevii consumă droguri, ori nu conştientizaţi acest risc”, le-a spus Camelia Iacob directorilor de şcoli prezenţi la această întâlnire.
Coordonatorul CPECA a mai arătat că este foarte important să fie purtate discuţii cu părinţii elevilor aflaţi în această fază. De asemenea, un grad mai ridicat de risc au elevii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. “Exmatricularea nu este o opţiune, pentru că aceşti elevi, odată ajunşi în stradă, pot deveni traficanţi de droguri. Apelaţi cu încredere la specialişti pentru că putem avea discuţii confidenţiale cu aceşti tineri”, a mai afirmat Camelia Iacob.
La rândul său, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare, Sânziana Cristea, a cerut conducerilor unităţilor şcolare să nu minimalizeze acest flagel pentru că sunt elevi în şcolile sătmărene care consumă droguri.