|miercuri, septembrie 27, 2023
Sunteti aici: Home » Interne » PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE DROGURI DE RISC
  • Urmareste-ne!

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE DROGURI DE RISC 

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, împreună PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE DROGURI DE RISC
cu polițiștii Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General
al Poliției Române și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 26 de percheziții
domiciliare pentru destructurarea unui grup infracțional organizat
specializat în trafic de droguri de risc.

La data de  26 ianuarie a.c., polițiștii  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Braşov au efectuat 26 de percheziţii domiciliare, pe raza  judeţului  Brașov, pentru  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi trafic de droguri de risc.

Din cercetări a reieșit că, în perioada  noiembrie 2015 – ianuarie 2016,  pe raza municipiului Braşov ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior ar fi aderat şi alte persoane, în scopul comercializării atât a drogurilor de risc, cât și a substanțelor cu efecte psihoactive.

Astfel, în vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive, liderii grupului infracţional s-ar fi implicat în activitățile de recrutare a persoanelor dispuse să le comercializeze, în special  din rândul consumatorilor și ar fi reușit să creeze o rețea având ramificații pe raza municipiilor Brașov şi Codlea.

Substanţele psihoactive ar fi fost achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri  din Marea Britanie destinate experimentelor chimice, unde produsele ce erau comercializate aveau specificații clare de interdicție pentru consumul uman.

Destinația produselor achiziţionate din Marea Britanie ar fi fost schimbate de catre membrii grupului, astfel că, în procesul de fabricare al « etnobotanicelor »  membrii grupului ar fi utilizat atât  produsul de baza, cât şi toluen, acetona sau sodă caustică. 

Produsul finit, obţinut probabil prin fierbere, ar fi fost utilizat pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior ar fi fost comercializat spre consum, cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate.

În urma consumului acestor canabinoizi sintetici au fost înregistrate numeroase cazuri de internare în unităţi spitaliceşti a mai multor persoane, în special minori/adolescenţi.

S-a constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou cunoscut sub denumirea de « CHIMNACA », fiind raportat în anul 2015  la nivel european  de către autoritățile germane, ca şi produs psihoactiv nou.

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Braşov  vor fi conduse, în vederea audierii, 25 de persoane.

La acțiune au participat și polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Brașov şi jandarmi.

Adauga un comentariu