|miercuri, septembrie 18, 2024
Sunteti aici: Home » Politic » Parlamentul îşi reia azi activitatea. Ce priorităţi legislative au partidele în noua sesiune parlamentară
  • Urmareste-ne!

Parlamentul îşi reia azi activitatea. Ce priorităţi legislative au partidele în noua sesiune parlamentară 

Parlamentul îşi începe azi activitatea, iar partidele
parlamentare şi-au trasat deja priorităţile
legislative pentru noua sesiune ordinară.
Preşedintele Senatului a convocat Biroul
Permanent la ora 14:00, iar grupurile
parlamentare se vor întruni la ora 15:00.
Senatorii se vor reuni în plen de la ora 16,00.
Şi deputaţii se întorc din vacanţă, Camera Deputaţilor fiind convocată în a doua sesiune ordinară a anului 2013, la ora 14:00. Şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor va avea loc începând cu ora 13:00.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, a declarat pentru Agerpres, că printre priorităţile legislative ale social-democraţilor în noua sesiune parlamentară se numără bugetul pe anul 2014. Potrivit acesteia, vor fi avute în vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, care însoţeşte Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014 – 2016.

Alte priorităţi ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, proiect de lege privind rescrierea Codului fiscal, proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, dar şi un proiect de lege pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.

În afara acestora, la Senat se află încă în procedură o serie de proiecte de lege, din lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară a anului 2013: L415/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.132/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, L344/2010 Proiect de Lege – Legea educaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, L660/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, L317/2012 Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, L700/2011 Proiect de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea.

În ceea ce priveşte priorităţile legislative ale PNL acestea sunt în principal de natură economică. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că printre priorităţi se numără reducerea CAS şi schimbarea regimului redevenţelor.

Proiectul de modificare a Constituţiei, regionalizarea, dar şi iniţierea unor legi pentru combaterea corupţiei şi a unor modificări legislative care să permită o mai bună şi mai uşoară accesare a fondurilor europene se numără printre priorităţile conservatorilor în noua sesiune parlamentară, a declarat secretarul grupului PC de la Senat, Mihai Neagu. El a precizat că, în calitate de senator în Colegiul 4 Suceava, va iniţia un proiect pentru modificarea Legii poliţistului şi va milita pentru rezolvarea problemei logistice a segmentului de frontieră pe relaţia Est a României, prin completarea legii de frontieră.

Vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), senatorul Şerban Mihăilescu, a declarat că principalele priorităţi legislative ale formaţiunii sunt aprobarea Codului de procedură penală şi a Codului penal, dar şi proiectul de lege privind instituirea taxei de solidaritate de 1% din averile care depăşesc 450.000 de euro. De asemenea, UNPR va susţine în Parlament proiectele de lege care au în vedere promovarea unor investiţii majore în domeniul infrastructurii şi economiei.

”În al treilea rând, vor fi proiectele legate de promovarea unor investiţii de interes naţional, care vor trebui aprobate de Parlament. Aceste investiţii sunt în domeniul infrastructurii, în domeniul privatizării. Sunt investiţii cum ar fi autostrada Comarnic-Braşov sau alte autostrăzi, dar şi alte lucrări mari cum ar fi canalul Dunăre – Bucureşti, canalul Siret – Bărăgan”, a mai spus Şerban Mihăilescu.

Şi PDL are o serie de priorităţi care vizează, în special, reforma educaţiei şi crearea de locuri de muncă. Preşedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă, la Şcoala de vară a TDL, că priorităţile legislative ale parlamentarilor formaţiunii politice pe care o conduce au în vedere, între altele, soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă şi reforma educaţiei.

Blaga a reamintit ţintele vizate de actul normativ propus de PDL: reducerea cotei unice la 12 %, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru capitalizare şi creşterea salariului minim la 1.000 de lei. El a arătat că un alt set de propuneri legislative vizează domeniul învăţământului. „Un proiect de lege prin care întreprinderile să aibă posibilitatea de a-şi deduce din cheltuieli şcolarizarea elevilor. Un alt proiect de lege din această zonă se referă la timbrul educaţional. Noi propunem câte o sută de lei pentru fiecare copil până la clasa a IV-a, bani care să fie utilizaţi în scopul pregătirii copiilor după procesul de învăţământ şi asigurării securităţii în şcoală”, a explicat Blaga.

De asemenea, vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, declara recent că parlamentarii democrat-liberali vor avea o iniţiativă prin care să se încurajeze alimentaţia sănătoasă a copiilor.

Şi parlamentarii PP-DD şi-au stabilit priorităţile, liderul deputaţilor acestui partid, Daniel Fenechiu, menţionând, în acest sens, modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte micii proprietari de terenuri agricole, o lege a falimentului personal şi stimularea angajatorilor pentru crearea de locuri de muncă în rândul tinerilor, dar şi a celor peste 45 de ani aflaţi în dificultate.

Începerea dezbaterilor la legea privind regiunile de dezvoltare economică, păstrarea legii educaţiei într-o formă care să nu aducă atingere învăţământului în limba maternă sau legea bugetului pe anul 2014, se numără printre priorităţile legislative ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).

Citeste mai departe

Adauga un comentariu