|vineri, decembrie 1, 2023
Sunteti aici: Home » Locale » Noi reglementări la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
  • Urmareste-ne!

Noi reglementări la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice 

Prin H.G. nr. 11/2015, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 35 din 15.01.2015Noi-reglementări-la-OUG-195-2002-privin-circulaţia-pe-drumurile-publice Partea I, la data de 15.01.2015, s-a transpus legislaţia comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare a dospiziţiilor din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014

Sancţiuni:

Conducătorul autovehiculului este sanţionat cu 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul:

  • neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate;
  • nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

 

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Se exceptează copilul care se află într-un autivehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă nu ocupă locul de pe scaunul din faţă. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

 

 

Adauga un comentariu