|joi, septembrie 21, 2023
Sunteti aici: Home » Locale » Micul trafic cu Ucraina, îngheţat la Vama Halmeu
  • Urmareste-ne!

Micul trafic cu Ucraina, îngheţat la Vama Halmeu 

Micul trafic cu Ucraina a fost abandonat de sătmăreni. Abia doar 100-150Micul trafic cu Ucraina, îngheţat la Vama Halmeu de persoane mai trec zilnic graniţa cu Ucraina prin Vama Halmeu, majoritatea lor făcând contrabandă cu combustibil. În urmă cu cinci-şase ani, într-o singură zi treceau în ţara vecină peste 1.500 de persoane, care aduceau de acolo ţigări, alcool, alimente, detergenţi şi combustibili.

În prezent, micul trafic cu Ucraina îşi dă ultimele suflări în Vama Halmeu. Sătmărenii mai aduc doar combustibil din Ucraina, ocupaţie care tinde să devină nerantabilă în condiţiile ieftinirii benzinei şi motorinei în ţara noastră.

Ultima lovitură dată micului trafic
O lovitură puternică a fost dată micului trafic cu Ucraina de un ordin al preşedintelui ANAF de restricţionare a introducerii în ţară a mărfurilor aduse din ţările extracomunitare prin micul trafic de frontieră. Potrivit celor declarate de şeful Biroului Vamal Halmeu, Mihai Chiş, conform prevederilor legale, începând din februarie 2014, cetăţenii români au putut introduce în ţară, o singură dată pe săptămână, o cantitate limitată de produse accizabile. Este vorba de maxim două pachete de ţigări, 100 de bucăţi de ţigări de foi (având maxim trei grame fiecare), 50 de trabucuri şi 250 de grame de tutun de fumat. De asemenea, este permisă introducerea în ţară a unui litru de băuturi alcoolice de peste 22 de grade, respectiv a doi litri de băuturi alcoolice sub 22 de grade, respectiv a patru litri de vin şi a 16 litri de bere. Cetăţenii români mai pot aduce din Ucraina un rezervor standard de carburant, precum şi zece litri de carburant în rezervor portabil pe vehicul. Autorităţile au restricţionat şi cantitatea maximă de zahăr ce poate fi introdusă în ţară la un kilogram. Călătorii trebuiau să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale prin completarea “Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial”, pusă la dispoziţie de birourile vamale. Declaraţiile au fost introduse într-o bază de date, astfel încât sătmărenii nu mai puteau să aducă în ţară astfel de produse decât peste şapte zile de la depunerea declaraţiei anterioare.

Ordin suspendat, trafic diminuat
Ordinul a fost suspendat în toamna anului trecut, însă urmează să intre din nou în vigoare în decurs de circa o săptămână, cel mult două. În pofida suspendării respectivului ordin, micul trafic prin Vama Halmeu a scăzut considerabil. Faţă de acum cinci sau şase ani, când zilnic Vama Halmeu era tranzitată de peste 1.500 de persoane, acum abia se înregistrează 150. “În medie, înregistrăm un trafic de circa 100 de maşini pe tura de noapte, respectiv aproximativ 50 de persoane pe tura de zi. Cu alte cuvinte, media de trafic este de aproximativ 150 de persoane în decurs de 24 de ore”, ne-a declarat şeful Biroului Vamal Halmeu, Mihai Chiş.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu