Menopauza a apărut din cauza bărbaţilor. Ce comportament masculin spun cercetătorii că a influenţat evoluţia femeii
Apariţia menopauzei la femei poate fi atribuită
comportamentului sexual al bărbaţilor, de-a lungul
existenţei speciei noastre, sugerează o nouă
teorie propusă de o echipă de experţi
în genetică evolutivă de la Universitatea
McMaster din Candada.
Potrivit teoriei, preferinţa bărbaţilor pentru femeile mai tinere, de-a lungul evoluţiei speciei, a făcut ca fertilitatea să devină inutilă pentru femeile mai în vârstă. Astfel ar fi apărut menopauza.
Cercetarea a pornit de la o nedumerire mai veche a oamenilor de ştiinţă, anume, de ce menopauza apare doar la femeile speciei noastre, nu şi la alte animale.
Teorii mai vechi au propus aşa-zisul „efect al bunicii”. Potrivit acestei ipoteze, menopauza ar fi apărut la femei la vârsta la care dacă ar fi avut un copil, exista riscul să moară până să apuce ca acesta să crească şi să se poată îngriji singur. În schimb, femeile mai în vârstă puteau ajuta la creşterea copiilor femeilor mai tinere, continuând să fie utile comunităţii în care trăiau.
Folosind o aplicaţie computerizată, însă, echipa de la Universitatea McMaster a tras concluzia că selecţia sexuală este răspunsul din punct de vedere evolutiv. Practic, bărbaţii, indiferent de vârsta lor, alegeau femei tinere pentru a le fi partenere, făcând ca ovulaţia la femeile mai în vârstă să nu mai aibă sens.
„Există dovezi de-a lungul întregii noastre istorii: bărbaţii au preferat mereu femeile mai tinere”, spune profesorul Rama Singh, care a condus studiul. Acesta a adăugat că echipa sa a studiat comportamentul uman de-a lungul a mii de ani, nu doar tendinţele actuale. În ceea ce priveşte viitorul speciei, profesorul crede că menopauza se va instala tot mai târziu.