|joi, septembrie 23, 2021
Sunteti aici: Home » Interne » Liberalizarea preţului gazelor pentru industrie a fost prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2015
  • Urmareste-ne!

Liberalizarea preţului gazelor pentru industrie a fost prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2015 

Piaţa gazelor pentru clienţii noncasnici
va fi liberalizată până la 31 decembrie 2015,
măsura fiind agreată de reprezentanţii
Fondului Monetar Internaţional, a declarat
Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale
de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE),
informează agerpres.ro.
„Măsura este în acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale – n.r.), care prevede că liberalizarea pentru noncasnici se va face până în 2014, cu posibilitate de prelungire dacă există diferenţe semnificative între preţul gazelor de import şi cele de producţie internă. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de preţ la finalul perioadei. S-a pus problema: dacă la 1 octombrie 2014 se constată că diferenţa este prea mare? Aşa că am căzut de acord să continuăm să mergem pe tabelele existente, dar să precizăm că liberalizarea poate fi făcută până la 31 decembrie 2015”, a afirmat Havrileţ.

Potrivit acestuia, o decizie finală privind extinderea în 2015 a termenelor de liberalizare a pieţei se va lua în cursul anului 2014, în funcţie de preţurile care vor fi la acea vreme pe pieţele internaţionale.

„În prezent, preţul de import este în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de producţie internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenţa este de la simplu la dublu”, a adăugat preşedintele ANRE.

El a mai spus că, pentru clienţii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pieţei gazelor nu s-au modificat, astfel că piaţa va fi complet liberalizată la finele anului 2018.

Citeste mai departe