|luni, mai 20, 2024
Sunteti aici: Home » Locale » Judeţul, lovit marţi de un cutremur
  • Urmareste-ne!

Judeţul, lovit marţi de un cutremur 

În judeţul Satu Mare a avut loc ieri(n.r. marţi) un cutremur cu magnitudineaJudeţul, lovit marţi de un cutremur de 2,1 grade pe scara Richter, informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Epicentrul a fost în comuna Halmeu, una din zonele cele mai predispuse la seism.

Potrivit specialiştilor din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” (ISU) Satu Mare, în zona Careiului şi zona Halmeului se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik, respectiv până la 7 grade pe scara Richter, în timp ce în restul judeţului riscul este mult mai redus.

Cutremur de 2,1 grade în judeţ
Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Fizică a Pământului, un cutremur cu magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter s-a produs marţi, la ora 11.05, în Satu Mare, cu epicentrul în comuna Halmeu. ”Seismul s-a produs la adâncimea de 5 kilometri, cutremurul a fost localizat manual la coordonatele lat. 47.9715, lon. 22.9938, pe raza comunei Halmeu”, transmite Institutul Naţional de Fizică a Pământului.

În ultimele două luni, în judeţul Satu Mare au fost înregistrate deja două cutremure. Primul seism a fost înregistrat în data de 26 noiembrie 2014. La acea dată, epicentrul cutremurului a fost localizat la o distanță de 24 kilometri de Vinogradov, 24 kilometri de Csengersima, 25 kilometri de Satu Mare și 31 kilometri de Negrești-Oaș.

Careiul şi Halmeul, punctele cu risc seismic ridicat
Conform unei prezentări realizate de către specialistul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, în zona Careiului şi zona Halmeului se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik, respectiv până la 7 grade pe scara Richter, în timp ce în restul judeţului riscul este mult mai redus. Motiv pentru care la sfârşitul anului 2013 a avut loc în Carei, în organizarea ISU Satu Mare, cel mai mare exerciţiu de simulare a producerii unui cutremur organizat în ultimii 20 de ani în judeţ.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu