|joi, septembrie 16, 2021
Sunteti aici: Home » Timp liber » Istanbul, un oras complex
  • Urmareste-ne!

Istanbul, un oras complex 

Viziteaza un oras complex, care reuseste sa imbine
perfect vechiul si noul, traditia si modernismul.
Descopera pas cu pas Istanbulul, imbata-te cu
aroma orientala si desfata-ti privirea cu forme
si culori desprinse parca din 1001 de nopti.

Cunoscut si sub denumirea de capitala-capitalelorIstanbul este singurul oras care se imparte pe doua continente: Asia si Europa. Datorita acestei pozitii privilegiate, asupra orasului si-au lasat amprenta, de-a lungul timpul, mai multe culturi.
Ce trebuie sa vizitezi
Hagia Sofia este unul dintre cele mai importante exemple de arhitectura bizantina, ce a fost transformata dintr-o biserica ortodoxa, intr-o moschee, in prezent, fiind muzeu. Numele ei provine din limba greaca si inseamna „Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu”. Muzeul este deschis de marti pana vineri, iar taxa de intrare este de aproximativ 10 euro.
Moscheea Albastra este cea mai faimoasa atractie din Turcia si asta datorita celor sase turnulete deosebite, pe care nicio alta moschee nu le are. Numele acestei minuni arhitecturale vine de la cele 20.000 de placi de faianta albastra ce au fost folosite la construirea sa, originare din secolul al XVI-lea. Ce trebuie sa stii de la bun inceput este ca, pentru a putea intra in moschee, trebuie sa fii imbracata corespunzator.

Si daca vrei sa faci o vizita in trecutul istoric al Turciei, nu rata o vizita la Palatul Topkapi. Acesta a fost resedinta sultanilor si centrul administrativ al Imperiului Otoman timp de 400 de ani. De asemenea, palatul este recunoscut si pentru haremul din interiorul lui, ce are aproximativ 300 de camere, 9 bai turcesti, 2 moschei, un spital si o spalatorie.

Biserica Cisterna sau „Palatul care se scufunda„, asa cum a fost denumita de catre oameni, este inconjurata de legende. Se spune ca pe locul acestei biserici se aflau niste gradini ce inconjurau coloanele de marmura, iar intr-una din gradini era amplasata statuia de bronz a lui Solomon. Cunoscatorii sustin ca, atunci cand pleci din biserica, trebuie neaparat sa cobori cele 52 de trepte de piatra pentru a putea admira minunatele coloane asezate pe 12 randuri, cu cate 28 de coloane fiecare.

Iar daca vrei sa ai parte de un pic de relaxare dupa atatea vizite, fa o calatorie prin Stramtoarea Bosfor. Aceasta este considerata a fi unul dintre cele mai strategice canale navigabile, ce face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara si care desparte Asia de Europa.
La finalul calatoriei, fa-ti timp sa descoperi pe indelete Marele Bazar. Acesta este, probabil, cea mai mare piata acoperita din lume, avand peste 5.000 de magazine si in jur de 60 de strazi. Retine, insa! Daca vrei sa obtii un pret bun, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii atunci cand vrei sa cumperi ceva este ca negocierea „la sange” le place comerciantilor mai mult decat orice.