|sâmbătă, iulie 24, 2021
Sunteti aici: Home » Politic » Ioan Mircea Paşcu: Nu avem mare lucru de făcut în plan militar în Siria
  • Urmareste-ne!

Ioan Mircea Paşcu: Nu avem mare lucru de făcut în plan militar în Siria 

În cazul unei intervenţii în Siria decise de Occident,
România nu are mare lucru de oferit în plan militar,
dar ar putea contribui într-un alt mod, consideră
europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte
al Comisiei de Afaceri Externe
a Parlamentului European.
„Nu avem mare lucru de făcut în această privinţă, pentru că nu-mi închipui că forţele aeriene române vor participa la aceste lovituri. Însă să nu uităm că avem alte posibilităţi. Sunt foarte mulţi sirieni care, dorind să scape de situaţia de acolo, vin la Constanţa, avem mulţi români acolo care sunt căsătoriţi cu sirieni. Deci, în planul acesta, într-adevăr, am avea o anumită apropiere faţă de situaţia de acolo, dar strict militar propriu-zis, nu-mi dau seama în ce măsură putem să facem ceva. Doar atât, să fim alături de coaliţie. Putem altceva, putem să spunem că teritoriul, bazele din România pot să fie la nevoie utilizate în caz că, însă nu cred că va fi nevoie de ele, întrucât dispunerea logistică a Statelor Unite şi a Marii Britanii nu face necesar un apel la bazele din România”, a afirmat joi, la RFI, Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării.

În opinia europarlamentarului, poziţia României în dosarul sirian e normală.

„Mie mi se pare normală, cu atât mai mult cu cât domnul preşedinte a avut şi unele vizite. A fost şi acolo, a venit şi domnul Assad în România, la un moment dat. Când s-a pus problema ruperii relaţiilor diplomatice, mesajul transmis a fost să nu ne pripim, să nu facem acest lucru. De altfel, mesajul să nu ne pripim figurează şi acum”, a adăugat Paşcu.

Eurodeputatul social-democrat a remarcat „o anumită deosebire” între punctele de vedere exprimate de preşedintele Traian Băsescu şi de ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

„Singura deosebire pe care am constatat-o a fost că domnul preşedinte îşi exprima speranţa în momentul în care Statele Unite declarau, de pildă, că dovezile sunt cât se poate de clare şi categorice, prin Joe Biden. Domnul preşedinte (Traian Băsescu – n.r.) îşi exprima speranţa că, totuşi, dovezile nu vor arăta implicarea regimului Assad în această chestiune. Pe de altă parte, domnul Corlăţean pleca de la premisa, cel puţin asta a fost impresia mea, că acest atac chimic a fost orchestrat şi condus de regimul Assad. Deci aici am notat o anumită deosebire de nuanţă între cele două poziţii”, a spus europarlamentarul PSD.

El crede că lui Traian Băsescu „i-ar părea mai rău decât domnului Corlăţean şi Guvernului dacă s-ar ajunge la o lovitură militară împotriva lui Assad”.

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Iulian Fota a afirmat miercuri, pentru RFI, că România ar putea contribui în Siria politic, militar, umanitar sau economic, autorităţile fiind pregătite inclusiv pentru evacuarea românilor din Siria, dacă va fi nevoie.

Citeste mai departe