|luni, mai 20, 2024
Sunteti aici: Home » Locale » INCLUZIUNEA RROMILOR, ÎN ATENŢIA PRIMARULUI DOREL COICA
  • Urmareste-ne!

INCLUZIUNEA RROMILOR, ÎN ATENŢIA PRIMARULUI DOREL COICA 

Primarul Municipiului Satu Mare Dr. Dorel Coica, INCLUZIUNEA RROMILOR, ÎN ATENŢIA PRIMARULUI DOREL COICA
a participat alături de reprezentanți ai SPAS și ai
Asociației Stea la Conferința de închidere
a proiectului pilot Cooperare Est-Vest a orașelor
pentru incluziunea rromilor care a avut loc
în data de 12.12.2013 în Bruxelles.

Proiectul a fost finanțat de Open Society Foundation, Fundația Bernard Van Leer și Comisia Europeană și coordonat de EUROCITIES împreună cu Rețeaua MERI.

EUROCITIES este o rețea a principalelor orașe din Europa, fondată în 1986 de către primarii a șase mari orașe iar astăzi reunește autorități locale din peste 130 de orașe.

Orașe partenere în proiect: Belfast (UK), Ghent (BE), Glasgow (UK), Gothenburg (SWE), Grenoble (FR), Munich (DE), Oslo (NO), Torino (IT), Mihalvoce (SLO), Satu Mare, Arad, Alba Iulia, Buzău, Reșița, Kotel, Razgrad, Sevlievo, Vetovo, Omurtag Pazardzhik (BU).

Proiectul a avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai a comunităților rrome europene prin creșterea capacității autorităților locale pentru o abordare mai eficientă a problematicii rromilor, promovarea rolului orașelor în căutarea și implementarea de soluții pentru incluziunea rromilor, schimbul de experiență și bune practici. Proiectul a identificat decalaje în dezvoltarea serviciilor, furnizarea și implementarea strategiilor locale de integrare a comunităților rrome și a contribuit la reducerea acestor decalaje dar și la identificarea unor posibilități de colaborări ulterioare.

Proiectul a durat 6 luni iar conferința finală a prezentat principalele rezultate obținute, nevoile și soluțiile locale dezvoltate de autoritățile locale, angajamentul lor cu privire la acțiuni concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale rromilor, în special în domenii ca educație și ocuparea forței de muncă.

În cadrul conferinței s-au prezentat proiecte pilot pe teme ca: ocuparea forței de muncă, copii și educație, activități de creștere a gradului de conștientizare. În același timp, a avut loc o discuție cu ușile închise a politicienilor prezenți (primari, vice-primari, consilieri, directori) cu scopul de a stabili un cadru pentru cooperări viitoare pe tema incluziunii rromilor, discuție în cadrul căreia Primarul Municipiului Satu Mare a descris acțiunile întreprinse până în prezent în vederea integrării rromilor, planurile de viitor respectiv și-a manifestat deschiderea spre o colaborare strânsă cu orașele implicate în acest proiect.

Relații foarte bune au fost create cu orașul Grenoble, împreună cu care se dorește realizarea unui proiect comun, în acest sens o delegație din acest oraș va realiza o vizită în Satu Mare în primele luni ale anului următor.
 
 

Adauga un comentariu