|sâmbătă, octombrie 1, 2022
Sunteti aici: Home » Interne » Hidrosind: Borza a concediat ilegal sute de angajaţi ai Hidroelectrica, iar unii au câştigat deja în instanţă
  • Urmareste-ne!

Hidrosind: Borza a concediat ilegal sute de angajaţi ai Hidroelectrica, iar unii au câştigat deja în instanţă 

Fostul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza,
a concediat ilegal sute de salariaţi ai companiei,
printre care şi angajate aflate în concediu prenatal
sau de îngrijire a copilului, iar unii dintre salariaţi
au câştigat deja în instanţă şi urmează să
primească toate drepturile prevăzute în contractul
colectiv de muncă, se arată într-un comunicat
al sindicatului Hidrosind, informează agerpres.ro.
„Filiala Hidroelectrica Hidrosind ia act de rezoluţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de începere a urmăririi penale pentru domnul Borza Remus, fost administrator judiciar al insolvenţei Hidroelectrica, actual Preşedinte al Consiliului de Supraveghere al acestei societăţi. Considerăm această rezoluţie ca fiind un prim pas spre normalitate în sancţionarea abuzurilor săvârşite de administraţia Borza – Vulpescu la Hidroelectrica”, se arată în comunicat.

Sindicaliştii din companie spun că au semnalat în mod repetat opiniei publice şi factorilor de răspundere aceste abuzuri, iar pentru unele dintre ele au înaintat plângeri penale: presiunile şi şantajul asupra liderilor de sindicat, contractele încheiate de administratorul judiciar cu propria casă de avocatură, hotărârea Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica prin care a fost cerută declanşarea procedurii insolvenţei.

„Alte măsuri nelegale au fost atacate în instanţă: concedierea ilegală, abuzivă şi fără discernământ a sute de salariaţi, nerespectarea prevederilor CCM privind plata salariilor compensatorii la concediere, desfiinţarea unor sucursale înfiinţate prin Hotărâri de Guvern. În unele dosare instanţa deja s-a pronunţat în favoarea salariaţilor, recent Hidroelectrica fiind nevoită să plătească celor concediaţi în luna februarie toate drepturile prevăzute în CCM, cu penalităţi de întârziere a plăţii şi actualizare cu inflaţia până la data plăţii efective”, se arată în comunicat.

Sindicatele amintesc şi de episodul în care Borza a concediat ilegal angajate aflate în concediu prenatal sau în cel de îngrijire a copilului.

„Pe rolul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării se află dosarul înaintat de Hidrosind în numele salariatelor aflate în concediu prenatal sau de îngrijire copil, concediate total ilegal de domnul administrator judiciar, jignite şi umilite public. În plus, acest dosar va constitui un studiu de caz în cadrul Sesiunii de toamnă organizate de Comisia Europeană pentru acest tip de probleme (European Strategy for Gender Equality)”, mai spune Hidrosind.

Remus Borza a confirmat joi seară faptul că a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiunea de conflict de interese, însă consideră că aceste acuzaţii reprezintă o gravă eroare judiciară, întrucât el nu îndeplineşte o funcţie publică.

„Confirm informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora pe 8 iulie s-a început urmărirea penală împotriva mea, pentru infracţiunea de conflict de interese, informaţie care mi-a fost adusă la cunoştinţă la data de 22 iulie. Consider că această acuzaţie este o gravă eroare judiciară, care sper să fie remediată de procurorul ierarhic superior sau de instanţă”, a declarat Borza.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite pe 8 iulie, procurorii îl acuză pe Remus Borza că, în perioada când era administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică, plătite de Hidroelectrica.

În replică, Borza susţine că a încredinţat firmei sale apărarea casei de avocatură Euro Insol, nu a Hidroelectrica, în 75 de contestaţii depuse la intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu