|duminică, septembrie 26, 2021
Sunteti aici: Home » Externe » Haos în Egipt. MAE face apel la operatorii din turism să nu rişte vieţile cetăţenilor români
  • Urmareste-ne!

Haos în Egipt. MAE face apel la operatorii din turism să nu rişte vieţile cetăţenilor români 

Fiul lui Mohamed Badie, liderul suprem al Fraţilor
Musulmani, mi[carea preşedintelui islamist înlăturat
de la putere Mohamed Morsi, a fost ucis prin
împuşcare vineri, la Cairo, în timpul confruntărilor
dintre forţele de ordine şi manifestanţii pro-Morsi,
a anunţat mişcarea Fraţii Musulmani sâmbătă.
Fostul preşedinte Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată la data de 3 iulie, este deţinut în prezent într-o locaţie necunoscută.

Cel puţin 173 de persoane şi-au pierdut viaţa vineri în întreg Egiptul, dintre care 95 numai la Cairo, majoritatea fiind manifestanţi pro-Morsi, potrivit unui bilanţ furnizat de Guvern. Forţele de securitate au primit din partea puterii instituite de armată autorizaţia de a trage în direcţia manifestanţilor consideraţi ostili, precizează France Presse.

Pe de altă parte, Mohamed Al-Zawahiri, fratele liderului reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, a fost arestat sâmbătă în Egipt pentru sprijin faţă de preşedintele islamist demis Mohamed Morsi, au declarat surse ale serviciilor de securitate egiptene pentru AFP. Sursele, care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, au precizat că Mohamed Al-Zawahiri, un egiptean care trăieşte la Cairo, a fost arestat în Guizeh, la periferia capitalei Cairo.

Premierul interimar egiptean, Hazem el-Beblawi, a propus sâmbătă ca mişcarea Fraţilor Musulmani să fie scoasă în afara legii, această idee fiind în prezent studiată de Guvern.

Propunerea premierului egiptean survine în contextul manifestaţiilor simpatizanţilor lui Morsi, care au fost evacuaţi miercuri dimineaţă de forţele de ordine din două pieţe ale capitalei egiptene, intervenţia soldându-se cu sute de morţi în rândul protestatarilor. De atunci au continuat protestele în întreaga ţară. Fraţii Musulmani au lansat tot vineri un apel la o săptămână de proteste. Această mişcare a mai fost scoasă în ilegalitate şi pe vremea predecesorului lui Morsi, Hosni Mubarak.

ATENŢIONARE

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează în continuare cetăţenii români care se află pe teritoriul Egiptului asupra faptului că situaţia de criză continuă, iar aceasta se poate extinde pe întreg teritoriul ţării.

Începând cu data de 14 august 2013, autorităţile egiptene au anunţat că s-a instituit starea de urgenţă şi au fost impuse restricţii de circulaţie, care se aplică în 14 guvernorate, respectiv în Cairo, Giza, Alexandria, Suez, Ismailia, Assiut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, South Sinai, North Sinai, Fayoum şi Qena, a informat un comunicat al MAE. Este interzisă circulaţia în intervalul orar 19.00 şi 06.00. Starea de urgenţă va fi valabilă 30 de zile, a precizat sursa citată.

Citeste mai departe