|vineri, iulie 23, 2021
Sunteti aici: Home » Fashion » Haine SF la Bucuresti: rochia care purifica aerul si camasa de noapte antibacteriana – FOTO
  • Urmareste-ne!

Haine SF la Bucuresti: rochia care purifica aerul si camasa de noapte antibacteriana – FOTO 

Celebra expozitie Futurotextiles (materialele viitoruluifuturotextiles
) a ajuns si la Bucuresti. Pana pe 17 noiembrie,
curiosii si cei pasionati de noi tehnologii vor putea
vedea la Muzeul National de Istorie din Capitala
cele mai ciudate, dar si practice haine.

 

Multe dintre exponate sunt prototipuri, dar ne putem imagina cu usurinta de ce, intr-un viitor nu foarte indepartat, am putea alege astfel de haine. In curand, moda ar putea deveni mai putin o interpretare de design si mai mult o masura a capacitatilor tehnologice inglobate intr-o haina.

„Originile fibrelor sunt cateodata ciudate. Cafeaua, o pietricica de bazalt sau glicina pot da nastere unei fibre, unui fir, unei tesaturi. Noile fibre par sa vina direct din domeniul stiintifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de inductie, apretare si microincapsulare, capata proprietati cosmetice sau terapeutice.

 

Textilele bio-senzoriale, de exemplu, iti pot modifica anumite conditii fizice in functie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile sau terapeutice”, a declarat Caroline David, curatorul expozitiei. Proiectul Futurotextiles s-a nascut in 2004 in Lille, Franta. De la prima editie, din 2006, expozitia Futurotextiles a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea intreaga.

 

Expozitia este organizata in sase sectiuni. Partea didactica introduce vizitatorul in universul familiar si totusi putin cunoscut al textilelor, deoarece acestea, „desi sunt omniprezente in viata umana inca din neolitic, rareori sunt privite ca obiecte in sine”. Vizitatorii pot afla ce anume sunt textilele, parcurgand totodata tactil evolutia acestora, de la firele traditionale la noile materiale obtinute din glicina, vin, lapte sau bazalt.

 

Urmatoarele cinci sectiuni isi propun sa arate importanta acestor noi textile, prezentand locul pe care il ocupa in domenii-cheie ale vietii contemporane: medicina, transporturi, moda, sport si mobilier, arhitectura, inginerie civila etc.

 

Rochie din vin

 

Putini isi pot imagina din cate feluri de fibre se pot crea materiale. In prima parte a expozitiei sunt prezentate aceste fire obtinute din cele mai diverse surse, de la vin pana la firul de paianjen.

 

Fir de paianjen

 

Exista chiar si fibra din carapace de crab.

 

Fibra din carapace de crab

 

Mai mult, pentru cei care vor sa nu treaca neobservati noaptea, exista si materialul iluminat sau chiar unele fosforescente, care absorb lumina ziua si noaptea lumineaza.

 

Material iluminat

 

Iata si geanta in care se aprinde lumina cand o deschizi.

 

Geanta in care se aprinde lumina cand o deschizi

 

Sau materialul care nu se pateaza.

 

Materialul care nu se pateaza

 

In cadrul expozitiei, este prezentata si o lenjerie de corp care este extrem de adaptabila la temperatura. „Pielea ramane uscata, se mentine caldura corpului si se evita senzatia de caldura excesiva, in caz ca temperatura ambientala creste. Sa-ti fie cald, dar nu foarte cald… S-a aplicat un tratament antibacterian pentru a limita dezvoltarea mirosurilor neplacute”, se arata in descrierea exponatului.

 

Costum termoizolant

 

Haine cu proprietati medicale

 

S-a inventat si camasa de noapte impotriva infectiilor nosocomiale. „Infectiile nosocomiale sunt cele dobandite in timpul spitalizarii. Aceasta camasa de noapte, tratata antimicrobian, are un efect de bariera pentru limitarea proliferarii bacteriilor si pentru combaterea infectiilor. Tratamentul actioneaza distrugand peretele celular al microorganismelor care se depun pe tesatura, impiedicand astfel microbii sa intre in contact cu pielea”, este descrierea acestei camasi expuse la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

 

Camasa de noapte antibacteriana

 

Tot din aceeasi categorie medicala face parte si paturica ce poate face fototerapie impotriva icterului in cazul copiilor mici.

 

Paturica ce face fototerapie

 

O alta inventie uimitoare prezentata in cadrul expozitiei este rochia care purifica aerul din jur. „Aceasta rochie este una dintre primele confectii „fotocatalitice„. Mecanismul de fotocataliza este folosit mai ales in tratarea si dezodorizarea aerului. Impregnata cu un produs special, tesatura reactioneaza la moleculele nocive in aer si le respinge. Rochia joaca deci rolul unui adevarat ecran impotriva poluarii atmosferice. Mai mult decat atat, purifica aerul”, este prezentarea sub care este expusa rochia la muzeu.

 

Rochie fotocatalitica

 

Rochia care exprima sentimentele purtatoarei

 

Tot la Futurotextiles, vizitatorii pot vedea si rochia care exprima emotiile celui care o poarta. Gulerul inalt este un indicator al sentimentelor, traducand in culori starea de spirit a celui care il poarta.

 

Rochia care indica starile interioare

 

In cadrul expozitiei este prezentat si un vehicul electric ecologic, care contine piese din fibre de in.

 

Vechicul din fibre de in

 

Futurotextiles prezinta zeci de materiale textile neconventionale, care ar fi o alternativa reusita la hainele pe care le purtam astazi. Cei curiosi sunt asteptati sa admire, rand pe rand, aceste „minuni” ale tehnologiei moderne.