|luni, iunie 24, 2024
Sunteti aici: Home » Interne » GRUPĂRI DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ, DESTRUCTURATE
  • Urmareste-ne!

GRUPĂRI DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ, DESTRUCTURATE 

În ultimele două săptămâni, Poliţia Română a efectuat 221 de percheziţii, GRUPĂRI DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ, DESTRUCTURATE
pentru destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată.
Au fost ridicate 3.310 g. de cannabis, 12.060 de g. cocaină, 55 de doze de heroină,
  467 de comprimate, 12 g. de substanțe psihoactive, 550 de g.
de fragmente vegetale și 1.110 plicuri cu diferite substanțe.

În perioada 29 ianuarie – 11 februarie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 60 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.

În cadrul investigaţiilor, pentru probarea activităţii infracţionale a 258 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 221 de percheziţii ce au vizat atât imobilele folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le utilizau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 61 de persoane au fost reţinute sau arestate, față de 7 a fost luată măsura arestului la domiciliu, iar față de alte 2, măsura controlului judiciar.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost confiscate 3.310 g. de cannabis, 12.060 g. cocaină, 55 de doze de heroină,  467 de comprimate, 12 g. de substanțe psihoactive, 550 de g. de fragmente vegetale, 1.110 plicuri cu diferite substanțe, 10 cântare folosite la cântărirea drogurilor și 8 grindere.

De asemenea, au fost ridicate 18 laptop-uri, 13 HDD, o unitate centrală, 6 tablete, 42 de telefoane mobile, 108 medii de stocare, 5 cartele SIM, 12 carduri bancare, precum și 4 arme, 8 ceasuri, 1 seif, documente contabile și bijuterii.

Pentru recuperarea prejudiciilor, a fost instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism și au fost ridicați 27.130 de lei și 30.270 de euro.

La acţiunile desfăşurate au participat 552 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.

Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi cu Serviciul Român de Informaţii.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale, aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

 

Exemple:

• La data de 9 februarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureș şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Târgu Mureș au efectuat 12 percheziţii, la locuinţele unor persoane bănuite de cămătărie, şantaj și constituirea unui grup infracţional organizat.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012-2016, 5 persoane din municipiul Reghin ar fi acordat împrumuturi băneşti, cu dobândă. Ulterior, personal sau prin alte persoane, ar fi intimidat victimele, folosindu-se de ameninţări şi violenţe, pentru a recupera sume mult mai mari decât cele pentru care le-ar fi acordat iniţial.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sume de bani, respectiv 30.270 de euro, 6.500 de lei, acte şi chei de la 8 autoturisme despre care se bănuieşte că au fost lăsate în gaj pentru sume împrumutate, 1.650 de petarde, un laptop, o tabletă, 6 telefoane mobile şi mai multe arme albe.

4 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, ulterior fiind arestate preventiv, iar față de altă persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale  – Inspectoratul General al Poliţiei Române și de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Adauga un comentariu