|miercuri, iulie 24, 2024
Sunteti aici: Home » Locale » FRUCTE ŞI LEGUME CONFISCATE DE POLIŢIŞTI
  • Urmareste-ne!

FRUCTE ŞI LEGUME CONFISCATE DE POLIŢIŞTI 

28.000 de kg de legume şi fructe şi 3.700 kg deFructe1
mărfuri din categoria carne şi produse din carne
congelate au fost indisponibilizate de poliţiştii
sătmăreni în ultimele două zile, în urma controalelor
efectuate în trafic şi la mai multe depozite din judeţ.
De asemenea, au fost întocmite 9 dosare penale pentru
comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi au fost
aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.000 lei.

 

La nivel naţional, Poliţia Română a declanşat, la data de 18 noiembrie a.c., o acţiune de prevenire a evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu carne, legume, fructe şi obiecte ornamentale (jucării, obiecte de sezon)

Asemenea acţiuni sunt derulate implicit şi la nivelul judeţului nostru, fiind angrenaţi în activităţi atât poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor, cât şi poliţişti ai Serviciului de Ordine Publică şi ai Serviciului Rutier. Se verifică respectarea legislaţiei în domeniul transportului de mărfuri, fiind amplasate filtre rutiere. Echipele de control verifică respectarea normelor referitoare la plata T.V.A. intracomunitară, precum şi dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate)

Sunt monitorizate transporturile de mărfuri de import intracomunitare, prin amplasarea de filtre rutiere de către echipe mixte, respectiv poliţişti de la rutieră, ordine publică şi investigarea fraudelor, pe traseele dinspre principalele căi de acces în ţară. Au fost verificate, de asemenea, societăţi comerciale şi depozite, pentru a stabili circuitele şi operaţiunile efectuate de agenţii economici.

Poliţiştii au constatat comiterea a 9  infracţiuni de evaziune fiscală, fals şi uz de fals, şi au aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 2.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990 pentru combaterea actelor de comerţ ilicit. Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 28.000 de kg de fructe şi legume şi 3.700 de kg de carne, a căror provenienţă legală nu a putut fi justificată, nefiind înregistrate în evidenţele contabile ale societăţilor verificate.

Persoanele suspectate de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals încercau prin diferite metode eludarea prevederilor legale conform cărora le revenea obligaţia de a înregistra în contabilitate întreaga cantitate de marfă importată şi de a achita taxe şi impozite către bugetul de stat. Tranzacţionau astfel marfa fie prin intermediul unor firme fantomă, fie apelau la facturi false în care era menţionată o cantitate infimă de marfă, în raport cu cea transportată şi introdusă în realitate în ţară. Deţineau astfel două serii de acte, dintre care, bineînţeles unele false, o categorie pentru marfa transportată în realitate şi altele pentru o cantitate mult mai mică, pe care le şi prezentau la control şi care creau aparenţa de legalitate. Şi cum aceste mărfuri nu erau înregistrate în evidenţe, ulterior şi vânzarea acestora se făcea tot „la negru”.

Este şi cazul unui depozit de legume-fructe din municipiul Satu Mare, verificat de echipele mixte de poliţişti, de unde au fost ridicate peste 1.000 de kg de fructe şi unde au fost depistate ilegalităţi, diferenţe mari între stocul scriptic şi cel existent în fapt.

Tot pentru a se sustrage de la achitarea obligaţiilor fiscale, în unele cazuri bunurile se introduceau în ţară pe persoane fizice şi astfel erau şi valorificate. De altfel, societăţile respective nici măcar nu erau înregistrate în registrele speciale ale operatorilor intracomunitari, astfel încât, nefiind îndeplinite formalităţile impuse de lege, nu le era permisă nici efectuarea de achiziţii intracomunitare.

Mai mult, verificările poliţiştilor au scos la iveală că nici societăţile din Ungaria care au livrat respectivele cantităţi de legume şi fructe nu erau înregistrate ca operatori intracomunitari, în evidenţele din ţara de origine.

Asemenea acţiuni sunt în plină derulare în judeţul nostru, echipele mixte de poliţişti continuând verificările până la finele anului.

 

 

Adauga un comentariu