Feţele SRI
Serviciul Român de Informaţii se află sub presiunea unui uriaş scandal public, greu de digerat nu doar de partenerii externi, ci mai ales de sistemul băsist care a urcat câţiva generali pe un soclu ce părea de neatins. Cu George Maior demisionat după un interviu sinucigaş care nu putea avea alt final decât “La revedere!”,
SRI suferă un al doilea şoc.
Abia inslat ca interimar, Florian Coldea devine subiectul principal al unor dezvăluiri de maximă gravitate. Elena Udrea, depozitara unor informaţii din culisele sistemului băsist, aflată sub anchete de corupţie, îl acuză practic pe directorul interimar de un complot anticonstituţional.
Scandalul ridică mari semne de întrebare. Cum a funcţionat SRI în ultimii 10 ani? A fost un serviciu în slujba ţării, a intereselor naţionale de securitate, cum s-a impus ca un partener loial în ansamblul insituţiilor similare din interiorul NATO? Există fără îndoială un răspuns pozitiv la acest capitol: Omul din vitrină, atlantistul Maior, a fost figura “constituţională” a SRI.
Sub umbrela acestor mari angajamente, SRI a derapat, ieşind de sub litera obligaţiilor legale şi a devenit o unealtă în slujba intereselor regimului Băsescu? Anchetele cu partenerii din DNA pentru distrugerea adversarilor politici, înţesarea redacţiilor şi a altor instituţii cu ofiţeri acoperiţi, dezvoltarea unor spaţii de protejare a corupţiei interne, operaţiuni de manipulare- iată fapte ce stau în cârca interimarului cu trei stele. Generalul Petreus, ajuns şeful CIA, a demisionat pentru o aventură extraconjugală şi este acum pus sub acuzare de FBI. Care va fi finalul în scandalul de pe Dâmboviţa?
Imaginea de vitrină a SRI
Când acum o săptămână George Maior demisiona de la şefia SRI, mai mulţi politicieni, inclusiv Elena Udrea, lăudau prin declaraţii publice activitatea acestuia în fruntea serviciului secret. Şi asta chiar dacă în ultimele sale declaraţii de şef al SRI, Maior i-a atacat dur pe judecătorii Curţii Constituţionale pentru respingerea legilor Big Brother şi a admis existenţa ofiţerilor acoperiţi în presă. Astfel, din declaraţiile politicienilor s-a conturat imaginea unui SRI reformat, modernizat, de înalt profesionalism, credibil, recunoscut pe plan extern, cu un director pe măsură.
“Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii 8 ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!”, a comentat premierul Victor Ponta pe Twitter demisia lui Maior.”Rolul pe care George Maior l-a avut în procesul de modernizare a Serviciului este recunoscut de toţi liderii politici fie de la Putere, fie din Opoziţie, dar şi de toţi partenerii noştri internaţionali.(…) Aşadar, SRI l-a pierdut pe cel mai bun director pe care l-a avut până acum, dar societatea noastră a câştigat un lider care, indiferent de drumul pe care îl va alege, sunt convins că îşi va face datoria faţă de români şi faţă de România. (…) Ca viceprim-ministru şi ca simplu cetăţean, îi mulţumesc lui George Maior şi îl felicit pentru aceşti opt ani de excepţie pe care i-a avut SRI”, afirma şi vicepremierul Gabriel Oprea.