|sâmbătă, iulie 24, 2021
Sunteti aici: Home » Locale » DEZVELIRE DE PLACĂ LA GHERŢA MICĂ
  • Urmareste-ne!

DEZVELIRE DE PLACĂ LA GHERŢA MICĂ 

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare,
Adrian Ştef, a participat azi la comemorarea a
65 de ani de la moartea scriitorului Rodion Markovits,
alături de Felician Pop, directorul Centrului Judeţean
pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale
Satu Mare, preşedintele Comunităţii Evreieşti
din Satu Mare, Nicolae Decsei, publicistul
Arpad Muzsnay, primarul comunei Gherţa Mică,
Ioan Ciută, precum şi a unui numeros public.

Cu acest prilej a fost reamplsată pe casa memorială Rodion Markovits o placă comemorativă, în locul celei actuale pe care a era înscrisă eronat data naşterii scriitorului.
Adrian Ştef a declarat că doreşte ca la Gherţa Mică, în casa în care s-a născut Rodion Markovits să fie amenajat un muzeu al iudaismului din Transilvania de Nord. “Aducem piosul nostru omagiu lui Rodion Markovits, un mare scriitor sătmărean, născut aici la Gherţa Mică, dar care o pot spune fără să greşesc că aparţine literaturii universale. Vreau să le mulţumesc domnului Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie Satu Mare, domnului preşedinte a Comunităţii Evreieşti, Nicolae Decsei, şi publicistul Muzsnay Arpad pentru că–l redau sătmărenilor pe unul din importanţi dar prea puţin cunsocuţi scriitori sătmăreni din perioada interbelică, Rodion Markovits, tradus în nu mai puţin de 17 limbi. comemorăm un mare scriitor, care a scris frumos despre Satu Mare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Romancierul de origine evreiască Rodion Markovits, născut în 1884 la Gherţa Mică, a scris în limba maghiară despre lumea românească a Ţării Oaşului, înnobilând astfel spiritul sătmărean autentic, caracterizat de fraternitate şi coeziune interetnică.