|vineri, decembrie 1, 2023
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » De ce te linge pisica?
  • Urmareste-ne!

De ce te linge pisica? 

Cainii care ling mainile stapanilor, si nu numai,
nu sunt o ciudatenie, gestul fiind des intalnit in randul
acestora. Insa o pisica care are obiceiul
de a linge si pe altcineva decat pe ea e mai rar. 
Si totusi unele pisici au acest obicei, dupa ce te musca usor sau te prind ferm cu labutele. Gestul este invatat de la mamele lor, din primele saptamani de viata, cand era vorba atat de o curatare temeinica, cat si de transmiterea sentimentului de apartenenta si grija, conform Care2. In plus, pisicile se curata una pe alta, fiind vorba de un adevarat ritual.

De ce insa alege sa-ti curete tie bratele, degetele de la picioare sau chiar parul? Potrivit specialistilor citati de publicatie, gestul e menit sa te curete, dar si sa-ti arate ca ii apartii. Nu degeaba pisica mama isi curata puii reintorsi la locul de culcare, imprimandu-le mirosul propriu. Acest obicei este insa si o forma de interactiune sociala.

Unii experti sunt de parere ca obiceiul e mai frecvent in randul pisicilor ramase orfane sau a acelora luate prea repede de langa mama.

Cand insa o pisica adulta, ce nu avea acest obicei, se afla intr-o astfel de situatie, ar trebui sa i se acorde mai multa atentie, pentru ca schimbarea de comportament de obicei are o cauza. Daca se curata viguros pe sine, poate fi vorba despre o iritatie a pielii, de purici, de intepatura unei insecte sau chiar de o infectie.

Daca tu esti obiectul afectiunii sale, insa asta te deranjeaza, nu o pedepsi pentru un comportament absolut normal. Incearca sa descurajezi obiceiul ridicandu-te de langa ea ori de cate ori incepe sa se comporte astfel sau dandu-te pe maini cu suc de lamaie, care nu le este deloc pe plac micilor feline. In orice caz, alint-o, pentru a intelege ca desi nu-i tolerezi comportamentul, tot preferata ta ramane.

Adauga un comentariu