|joi, septembrie 21, 2023
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » Cum sa alegi salteaua de pat perfecta
  • Urmareste-ne!

Cum sa alegi salteaua de pat perfecta 

Salteaua pe care dormim este esentiala pentru un somn odihnitor si pentru sanatatea spatelui nostru. Deseori, ne confruntam cu dificultati cand trebuie sa alegem o saltea noua. Esential este sa o cumparam in functie de necesitatile noastre. Iata cateva puncte pe care ar trebui sa le urmariti atunci cand investiti intr-un asemenea obiect. 

 

Nu exista salteaua ideala ca si concept in sine, ci exista salteaua ideala pentru fiecare persoana. Atunci cand alegem o saltea trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte, pentru a face alegerea potrivita: pozitia de somn, forma corpului, greutatea, temperatura camerei in care dormim, etc. Este important sa acordam  o atentie deosebita studiului pietei atunci cand alegem saltele speciale pentru persoanele cu boli cronice ale coloanei vertebrale sau cand cumparam saltele pentru copii.
Cea mai importanta caracteristica pe care trebuie sa o aiba o saltea este sa sustina coloana vertebrala bine. In cazul in care coloana vertebrala are o pozitie defectuoasa, acest lucru poate duce la afectiuni ale gatului, ale rinichilor si ale altor organe. Daca salteaua este prea tare sau prea moale, fie va sustine corpul doar in anumite puncte, fie nu va oferi sustinerea necesara. In general o saltea se poate testa si puteti verifica daca punctele cheie ale corpului beneficiaza de o sustinere corecta ( capul, gatul, umerii si rinichii).

 

Alt aspect important legat de alegerea unei saltele este sa aiba proprietati antialergenice (foarte bune pentru copii in special), deoarece acarienii considera saltelele un loc ideal pentru a trai si a se inmulti. Ei constituie agentul patogen principal in afectiunile respiratorii, cat si in cele alergice. O saltea folosita pe o perioada de doi ani, spre exemplu, este gazda pentru aproximativ doua milioane de acarieni, atat decedati cat si vii, care se ridica in aerul pe care il respiram cand noi ne rasucim in pat.

 

Daca nu exista o conditie speciala (afectiuni ale coloanei sau alergii la praf si acarieni), cea mai buna solutie este o saltea cu spuma de memorie. Acestea calmeaza durerile musculare, ofera o senzatie de plutire celor ce o folosesc si revigoreaza corpul. Pentru cei care au ocazional dureri de spate, se recomanda o saltea dintr-un material mai ferm. Saltelele care nu retin umezeala sunt perfecte in conditiile in care permit circularea aerului si retin caldura, nepermitand umiditatii sa intre in ele. Este important ca salteaua sa aiba o husa detasabila, pe care o porti spala atunci cand este nevoie. De asemenea, poti achizitiona separat o husa de protectie care opreste praful sau transpiratia sa intre in saltea.

 

Salteaua cu arcuri este cea clasica, binecunoscuta si este disponibila intr-o varietate mare de modele. Arcurile pot fi realizate din diferite materiale-otel cel mai adesea, si numarul de spire este variabil. Cele mai bune saltele cu arcuri au aproximativ 14 spire. In timp, salteaua traditionala cu arcuri a evoluat in modelul cu arcuri independente, un model ergonomic, ce pastreaza pozitia corecta a coloanei si rezista mai mult in timp.

• Saltelele medicale sunt recomandate in mod special celor cu probleme ale coloanei vertebrale, si asigura o sustinere sporita in timpul somnului. Acest tip de saltele sunt construite din spuma cu densitate mare si sunt rezistente si dure.

• Saltelele din latex sunt optiunea cea mai buna pentru persoanele alergice, si in acelasi timp ofera un confort ridicat datorita faptului ca se pliaza foarte bine dupa forma corpului. Latexul este un material hipoalergenic ce nu permite dezvoltarea microbilor in saltea.

• O alegere eco este reprezentata de saltelele din fibre de cocos, recomandate in general pentru copii, deoarece sunt hipoalergenice, absorb excesul de umiditate si mentin coloana vertebrala intr-o pozitie sanatoasa.

• Saltelele din spuma poliuretanica contin aceasta spuma in densitati variabile, iar densitatea determina rigiditatea sau din contra, elasticitatea suportului. Acest tip de saltele se pliaza dupa forma corpului si pot sustine o greutate ridicata, fiind rezistente.

O saltea buna, de calitate, nu se deformeaza si beneficiaza de garantie. Aceasta garantie poate fi cuprinsa intre 5 si 25 ani, depinzand de producator. Pretul unei saltele variaza, in functie de tehnologia de producere, de materialele folosite, marimea acesteia si de avantajele pe care aceasta le ofera. Informativ, pentru o saltea de o persoana, pretul incepe de la 300 lei, pentru una dubla pretul minim este in jur de 500 ron, si pot ajunge pana la 1000 euro si mai mult. Sursa

Adauga un comentariu