|duminică, septembrie 26, 2021
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » Cum sa ai o gradina ecologica
  • Urmareste-ne!

Cum sa ai o gradina ecologica 

Daca stai la casa si ai o mica gradina, sau doar
flori pe balcon, afla cum sa ai grija de ele,
folosind mijloace naturale si fara urmari
asupra mediului.
Pentru ingrijirea plantelor in mod natural sunt esentiale cateva aspecte legate de: compostapapentru udare, lipsa pesticidelor.

Fa-ti singura compostul

Un bun ingrasamant natural (compost) nu costa nimic. Pur si simplu reciclezi materiile organice vegetale sau animale, asa cum faceau stramosii nostri. Decat sa arunci cojile legumelor sau fructelor, cele de oua, resturile de la masa, mai bine le reutilizezi. Daca ai gradina, poti adauga si frunzele moarte. Dupa cateva luni de descompunere, se formeaza un humus numai bun de fertilizat solul. Daca incepi sa-l aduni primavara, are nevoie de sase luni pentru a fi gata si de noua luni daca il pregatesti din toamna. Pentru calitate, evita sa pui in compost resturi vegetale foarte contaminate cu pesticide (struguri, ardei, pere, portocale… daca nu sunt bio).

Recupereaza apa de ploaie

Nu ai nevoie decat de un rezervor. Fie un bidon prevazut cu capac si cu un robinet, fie de o cuva ingropata in gradina. Bidonul sau cuva trebuie sa fie din polietilena, nu din PVC. Ai grija unde instalezi rezervorul. Alege un loc la umbra, pentru a evita proliferarea algelor si mirosurile urate. Pentru a evita atragerea tantarilor, inchide ermetic rezervoarele sau acopera-le cu grilaje antiinstecte.

Cultiva fara pesticide

Ierbicidele, fungicidele sau insecticidele sunt toxice pentru sanatate. Dar poti limita folosirea lor. Pentru a te proteja, poarta manusi si masca atunci cand le utilizezi. Impotriva buruienilor e suficient sa versi pe ele apa clocotita. Melcul de livada poate fi inlaturat cu putina bere pusa intr-un vas sau cu produse pe baza de fosfat de fier. Impotriva paduchilor de plante e suficient un jet de apa, pentru a-i indeparta, sau o solutie de apa si sapun negru.