Cum poti calma un copil care tipa
In fiecare seara cand mergea s-o ia de la gradinita,
Marilena se confrunta cu aceeasi scena: Lili (3 ani)
devenea de nerecunoscut. Se tavalea pe jos,
scotea limba colegilor, refuza sa isi ia la revedere
de la copii si educatoare, plangea ca vrea in brate.
De fapt, Lili „cersea” atentie.
Un copil care tipa nu trebuie nici acoperit, dar nici ignorat. Nu e de ajuns sa deschizi televizorul pentru ca cel mic sa nu se mai simta singur. Uneori, o tura prin parc si o poveste la culcare il pot face sa coopereze si pe cel mai nazdravan copil din lume. Iata alte cinci metode pe care te poti baza:
Ofera-i ragaz. Nu incerca sa remediezi situatia pe loc. Daca bate din picior pana ii cumperi acadeaua de pe tejghea, lasa-l sa planga cateva minute. Chiar si un copil care tipa asurzitor in scurt timp o sa oboseasca si o sa uite de ce s-a suparat.
Distrage-i atentia. La varsta aceasta creierul lui este ca un burete. E suficient sa ii indrepti privirea spre un afis colorat de pe strada si o sa uite de jucaria scumpa din vitrina.
Nu turna gaz pe foc. E greu sa fii calma cu un copil care tipa, care iti spune ca esti rea si nu-l iubesti. In loc sa va razboiti in parte, spune-i ca esti dispusa sa discutati daca isi domoleste furia.
Nu lasa garda jos. Sa-l iei in brate si sa-l saruti in timpul unei crize, nu e cel mai inspirat lucru. Asa il faci sa creada ca e indreptatit sa se comporte necivilizat. Aplica strategia de la punctul 3.
Nu-l ignora. Daca nu vrea sa manance sau sa se imbrace, nu-l lasa de capul lui, altfel, autoritatea ta e serios sifonata. Anunta-l ca are cinci secunde sa faca ce ii spui, dupa care il vei imbraca impotriva vointei sale. Orice ar fi, nu folosi forta.