|marți, iunie 25, 2024
Sunteti aici: Home » Locale » Contrabandiştii careieni au adus în ţară peste 500.000 de pachete de ţigări
  • Urmareste-ne!

Contrabandiştii careieni au adus în ţară peste 500.000 de pachete de ţigări 

Ancheta derulată de DIICOT în cazul contrabandiştilor de ţigări din Carei scoateContrabandiştii careieni au adus în ţară peste 500.000 de pachete de ţigări la iveală amănunte senzaţionale. Astfel, în decurs de numai cinci luni, unul dintre membrii grupării, aflat acum în arest, a reuşit să introducă în ţară cel puţin 500.000 de pachete de ţigări.

O cantitate impresionantă, care nu putea fi adusă prin punctele de trecere ale frontierei fără complicitatea unor poliţişti de frontieră. De asemenea, nu se putea ajunge la astfel de cantităţi enorme, care implică profituri de ordinul sutelor de mii de lei, fără protecţia unor personaje cu funcţii înalte în instituţiile statului abilitate să lupte împotriva contrabandei. Cu atât mai mult cu cât gruparea formată în jurul lui Csaba Ferenc Bathori acţiona de câţiva ani buni în zona Careiului.

Cel puţin 50 de baxuri pe săptămână
Contrabandiştii din Carei au lucrat în stil mare. Aceştia au adus din Ungaria cantităţi impresionante de ţigări de provenienţă ucraineană. Potrivit unor surse judiciare, cărăuşii grupării introduceau în ţară în jur de 50 de baxuri de ţigări pe săptămână, uneori chiar şi mai mult. La un calcul sumar, rezultă că numai în decurs de o lună contrabandiştii aduceau în ţară cel puţin 200 de baxuri de ţigări. Dacă luăm în calcul faptul că anchetatorii au monitorizat gruparea timp de cinci luni, rezultă că respectivii contrabandişti au introdus în ţară cel puţin 1.000 de baxuri de ţigări. Este vorba de cel puţin 50.000 de cartuşe, respectiv de 500.000 de pachete de ţigări. O performanţă care i-ar face invidioşi până şi pe membrii principalelor grupări de contrabandişti din zonele Halmeu, Tarna şi Oaş, care acţionează peste fâşia verde.

Profituri ilegale cu multe zerouri
Afacerea a fost extrem de profitabilă pentru cei implicaţi. Ţigările erau cumpărate din Ungaria la echivalentul în forinţi a sumei de cinci lei pachetul. Potrivit surselor judiciare, de aducerea ţigărilor în ţară se ocupa în special Csaba Ferenc Bathori, care a fost arestat vinerea trecută la cererea procurorilor DIICOT. Acesta câştiga în jur de un leu pentru fiecare pachet de ţigări adus în ţară. Potrivit unui calcul aproximativ, în decurs de cinci luni, acesta a câştigat cel puţin 500.000 de lei. Ceilalţi membri ai grupării cumpărau ţigările de la Csaba Ferenc Bathori la circa şase lei pachetul şi le vindeau mai departe la domiciliu sau în zona pieţei alimentare cu şapte lei pachetul, câştigând în jur de 10 lei la un cartuş de ţigări ucrainene.

O grupare cu vechime
Surse din Carei susţin că Csaba Ferenc Bathori aproviziona piaţa neagră din Carei de câţiva ani buni, nu doar de cinci luni, de când a fost luat în vizor de DIICOT, şi de către cei de la Crimă Organizată. O bună parte a ţigărilor aduse de acesta şi complicii săi ajungeau inclusiv în alte judeţe ale ţării, mai ales în Secuime.

Faptul că Csaba Ferenc Bathori şi complicii săi au acţionat în voie timp de mai mulţi ani, formându-şi o adevărată clientelă care cumpăra ţigările en-gros şi le vindea apoi cu amănuntul dă naştere la tot mai multe speculaţii prin Carei şi nu numai. Oamenii susţin că acesta avea cel puţin un protector cu funcţie înaltă în vreo instituţie a statului abilitată să lupte împotriva contrabandei. Se mai spune că o mare parte din banii câştigaţi ajungeau să fie cheltuiţi pentru asigurarea acestei protecţii.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu