Consumatorii de energie care şi-au schimbat furnizorul nu mai pot reveni la tarifele reglementate la electricitate
Consumatorii finali de energie care şi-au exercitat
dreptul de a trece la un alt furnizor de energie decât
cel tradiţional şi de a plăti preţuri negociate direct nu
se mai pot întoarce în regim reglementat, potrivit unui
proiect de regulament elaborat de Autoritatea Naţională
de Reglementare în Energie (ANRE), informează agerpres.ro.
De la 1 iulie 2007, oricare consumator de energie din România, chiar şi cei casnici, pot schimba furnizorul, însă preţurile plătite nu mai sunt cele reglementate de ANRE, ci se negociază direct între cele două părţi. Până acum, cine trecea la un alt furnizor şi realiza apoi că regimul reglementat era mai potrivit pentru activitatea sa, se putea întoarce la vechiul furnizor şi la preţurile finale stabilite de ANRE.
Noul regulament precizează că, pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum, clientul final are dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale şi cu obligaţia de a transmite furnizorului de energie electrică şi operatorului de reţea o notificare cu cel puţin 21 de zile înainte de data schimbării furnizorului.
„Pe perioada în care, pentru o anumită categorie de clienţi finali, preţurile/tarifele reglementate sunt eliminate parţial, clienţii finali care şi-au exercitat dreptul de eligibilitate nu mai pot reveni la tarife reglementate”, se arată în noul regulament.
Până la finele anului 2012, un număr de 1.907 consumatori casnici din România şi-au schimbat furnizorul tradiţional de energie electrică, dintr-un total de 8,4 milioane de clienţi casnici la nivel naţional, arată datele ANRE
„Numărul total de consumatori alimentaţi în regim reglementat la 31 decembrie 2012 a fost de 8.991.838, din care consumatori casnici 8.437.104 şi consumatori non casnici 554.734. De remarcat că, din totalul consumatorilor casnici la nivel naţional, 1.097 au devenit consumatori eligibili, consumul anual al acestora fiind însă extrem de scăzut”, se arată în raportul pe 2012 al instituţiei.
Cantitatea de energie furnizată în regim reglementat anul trecut a fost de 20,8 TWh, în creştere cu 3% faţă de 2011.
În decembrie 2012, pe piaţa concurenţială erau prezenţi 13.647 de consumatori eligibili, energia electrică furnizată acestei categorii de consumatori în anul 2012 fiind de 25,1 TWh, în scădere cu 2% faţă de anul anterior.