CONFERINŢA REGIUNILOR ŞI ORAŞELOR EUROPENE
Primarul municipiului Satu Mare, dr. Coica Dorel şi
viceprimarul Radu Roca au participat la Conferinţa
Regiunilor şi Oraşelor Europene, care a avut loc în
perioada 13+15 octombrie în localitatea
Pamhagen, Austria.
Pe lângă subiectul principal ce s-a axat pe cooperarea transfrontalieră ca şi strategie de viitor pentru economie şi politică s-au dezbătut următoarele teme:
Colaborarea regională în domeniul sănătăţii. Având în vedere numărul tot mai mare de cetăţeni europeni care solicită asistenţă medicală în alte state membre ale UE şi cadrele medicale care urmăresc oportunităţi de carieră în afara ţărilor de origine s-a constatat un trend crescător în întreaga Uniune Europeană al acestor sisteme de asistenţă medicală.
Prin urmare regulile pentru primirea de asistenţă medicală transfrontalieră şi rambursarea acestor servicii au fost analizate şi discutate de către Comisia UE privind aplicarea Directivei UE – drepturile pacienţilor.
Discuţia de grup a prevăzut punerea în aplicare a acestei directive – pacientul european (Directiva 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere din 09.03.2011) – exemple de bune practici vor fi prezentate.
Strategii transfrontaliere de turism. Importanţa turismului în Europa continuă să crească. Dezvoltarea turismului este un factor cheie pentru prosperitatea economică, în special pentru regiunile şi oraşele din Europa centrală şi de sud-est. Strategiile de turism transfrontalier reprezintă o provocare de actualitate într-o Europă unită. Libera circulaţie a persoanelor face posibilă ca orice destinaţie sa fie accesibilă de către oricine indiferent de ţara din care provine. În acest context, apar multe semne de întrebare, dacă marketingul şi publicitatea unei destinaţii să apară ca un brand comun. Astfel de întrebări şi probleme actuale vor fi dezbătute în cadrul discuţiilor de grup cu experţi din sectorul turistic.
Finanţarea infrastructurii regionale şi comunale.
Proiecte de trafic trans-regional şi eficienţă energetică
Energie regenerabilă şi provocările unei cooperări transfrontaliere. Situaţia energetică actuală necesită noi perspective şi idei inovatoare pentru descentralizarea furnizării de energie electrică pe termen lung în Europa.
Aspecte cheie precum securitatea aprovizionării şi o combinaţie sănătoasă de energie la nivel regional şi local, va fi dezbătut în rândul acestui grup de experţi. În special cooperarea transfrontalieră în domeniul formelor de energie din surse regenerabile este una din provocările majore pentru industria, politica şi autorităţile implicate. Exemple de bune practici vor fi prezentate şi discutate la fel şi posibile strategii viitoare pentru Europa.
6. Cele mai bune practici de cooperare locală administrativă