|joi, iulie 18, 2024
Sunteti aici: Home » Lumea copiilor » Colul uterin deschis prematur
  • Urmareste-ne!

Colul uterin deschis prematur 

Colul, asa cum ii spunem cele mai multe dintre noi colul uterin
cervixului, este partea de jos a uterului, deschiderea
acestuia catre vagin, singura ce poate fi palpata
in cadrul unui consult. Aceasta „poarta” de intrare
a uterului joaca un rol extrem de important
de-a lungul vietii unei femei.

Aflat in permanenta sub influenta hormonilor feminini, cervixul ramane partial deschis in timpul perioadei fertile pentru a permite patrunderea spermei in uter si fecundarea ovulului sau endometrului sa se reinnoiasca in timpul ciclului menstrual.

In cazul sarcinilor normale, fara niciun fel de probleme, secretiile colului vor sigila complet acest orificiu, permitand fatului sa se dezvolte in conditii normale pana in saptamana 40 de sarcina. Colul uterin deschis prematur este o problema cu care se confrunta aproximativ 2% dintre femeile insarcinate.

Ce inseamna cervix incompetent?
Din cauze mai putin stiute, aproximativ 2% dintre femeile insarcinate se confrunta cu o dilatare si deschidere prematura a colului (cervix incompetent). Diagnosticarea insuficientei cervicale se face fie in timpul unei ecografii de rutina, cand colul este masurat si verificat, fie in timpul unui control, in trimestrul doi sau trei de sarcina.

Care sunt simptomele colului uterin deschis prematur (insuficienta cervicala)
Insuficienta cervicala nu prezinta nici un fel de dureri sau alte simptome acute. Totusi, pot aparea anumite scurgeri, care ar trebui sa te trimita imediat la medic.

Tratament
Din pacate, nu se poate rezolva cu ajutorul unor medicamente-minune, insa medicul poate face o interventie care presupune „legarea” colului, asa-numiul „cerclaj”, care permite ducerea sarcinii la termen.

Complicatii
Deschiderea prematura a colului uterin este motivul major al avorturilor aparute in trimestrul doi de sarcina si una dintre principalele cauze ale nasterilor premature.

Recomandari
In cazul unor astfel de probleme, in afara cerclajului, obstetricianul iti va face cateva recomandari extrem de importante. Acestea presupun intreruperea vietii sexuale, cat mai mult repaos la pat, evitarea oricaror munci fizice si a efortului. Unii medici recomanda administrarea intramusculara sau intravaginala a progesteronului, in cazul femeilor care prezinta scurtari premature ale colului uterin.

Adauga un comentariu