|joi, septembrie 21, 2023
Sunteti aici: Home » Interne » CODUL RUTIER a fost modificat. Ce îi aşteptă pe şoferii care nu transportă minorii în condiţii de siguranţă şi cum vor fi recoltate probele biologice
  • Urmareste-ne!

CODUL RUTIER a fost modificat. Ce îi aşteptă pe şoferii care nu transportă minorii în condiţii de siguranţă şi cum vor fi recoltate probele biologice 

Proiectul de modificare a noului Cod Rutier – postat timp noul cod rutier
de două săptămâni pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne
(MAI ) în dezbatere publică – a fost modificat printr-o Ordonaţă
a Guvernului şi publicat în Monitorul Oficial.

Oficiali ai MAI au declarat că s-a încercat “o punere în acord a Codului Rutier cu Codul Penal”, dar şi o armonizare a Legislaţiei Rutiere din ţara noastră cu directivele europene. Nu este prima dată când se încearcă schimbarea Legislaţiei Rutiere, însă reamintim că celelalte două propuneri de modificare – proiectul Stroe-Ponta- au suferit amânări, nefiind concretizate în niciun fel.

Revizuirea definiţiei “autovehiculului”, revizuirea în mod corespunzător a situaţiei în care permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D, redefinirea şi detalierea criteriilor care stabilesc regimul juridic al “reşedinţei normale”, criteriile după care se eliberează în ţara noastră permisele de conducere, schimbări privind recoltarea probelor biologice,   modificări privind obţinerea unui nou permis de conducere în cazul în care fapta este raportată la noul Cod Penal, sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă, iată cele mai importante dintre schimbările care îi aşteaptă pe şoferi.

Cum definim “autovehiculul”?
Proiectul de modificare a Codului Rutier revizuieşte definiţia “autovehiculului” în concordanţă cu Directiva 126/2006/CE, făcând precizarea concretă că reprezintă “orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum sau pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor”. Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere, nu sunt considerate autovehicule. Troleibuzele sunt considerate autovehicule”, potrivit proiectului. Totodată,  este prevăzută definirea “tractorului agricol sau forestier” prin comasarea elementelor vizate de definiţia “tractorului” şi a “tractorului rutier”.

Sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă
Astfel, una dintre completările aduse legislaţiei rutiere aduce sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă. Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare “nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”, conform unei ordonanţe publicate în Monitorul Oficial. Mai mult, şoferii autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice. “E bine de înţeles că aceste modificări reprezintă o armonizare a Legislaţiei Rutiere la Directivele europene.  Regulile (n.r.- trasportul copiilor şi centura de siguranţă) existau şi până acum, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului”, a precizat, comisarul şef Florin Brăcea, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere pentru Jurnalul Naţional. În ordonanţă se precizează că prevederile privind transportul copiilor şi sancţiunile aferente intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă sfârşitul lunii septembrie.

Eliberarea permiselelor de conducere
Una dintre cele mai importante modificări din acest proiect stabileşte criteriile prin care permisele de conducere sunt eliberate în România. Astfel, pentru ca o persoană să poată solicita şi obţine un permis de conducere trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în România sau să poată dovedi că se află la studii în România de minim 6 luni. Ce înseamnă pentru o persoană domiciliu sau reşedinţă în România: locuieşte în mod obişnuit cel puţin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresă din România datorită unor legături personale sau profesionale ori altor legături strânse cu adresa respectivă; revine periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă;  locuieşte la o adresă din România pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni pe o durată determinată, deşi locuieşte alternativ şi în alte locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană.
Să fie de bine?
Proiectul de modificare a Codului Rutier postat în dezbatere publică aduce o modificare importantă, raportându-se la noua legislaţie penală. Mai exact, în situaţia în care, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare a fost dispusă anularea permisului de conducere, dar odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal (de la 1 februarie 2014) fapta penală în baza căreia s-a dispus anularea nu mai este prevăzută, titularul permisului anulat poate obţine o hotărâre de constatare în baza căreia se va putea înscrie la examenul pentru obţinerea unui nou permis. “Reglementarea situaţiei în care măsura anulării a fost dispusă în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare pentru o faptă care nu mai este prevăzută de legea penală, potrivit art. 4 din Codul penal, în sensul că titularul permisului de conducere anulat se poate prezenta de îndată la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere. Pe de altă parte, “în situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată în conditiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie”, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu