|duminică, septembrie 26, 2021
Sunteti aici: Home » Lumea copiilor » Ce-i bucura pe copii?
  • Urmareste-ne!

Ce-i bucura pe copii? 

Sursa bucuriei unui copil nu este doar jocul.
El isi extrage bucuria din orice: din discutiile
cu tine, din explorarea lumii, din orice moment
placut al zilei. Bucuria copilului se afla, mai ales,
in lucrurile marunte.

Este foarte important ca cel mic sa perceapa ca interactiunea dintre oameni aduce bucurie – atunci cand se uita la tine sa vada ca razi, zambesti si ca exprimi bucurie.

Bucurie in comunicare
Gandeste-te la toate momentele in care trebuie sa vorbesti, pur si simplu, pentru copilul tau – mai ales daca este sugar sau copil mic. Nu subestima importanta comunicarii cu el si cata bucurie ii aduce copilului sa-ti exploreze fata, emotiile si tonul vocii. Sunt informatii si trairi pe care nu le-ar putea gasi intr-o jucarie.

Momentele de interactiune de zi cu zi trebuie sa devina ocazii de a sadi bucuria in sufletul copilului tau si de a-l ajuta sa descopere puterea relatiilor sociale.

Bucuria explorarii
Copiii au nevoie sa se simta ca lumea este un loc sigur pentru ei, ca o pot explora cu bucurie, fara teama de consecinte nefaste.

Sigur, trebuie sa-ti pastrezi copilul in siguranta, dar un flux constant de „nu, nu, nu!” comunica doua lucruri copilului: lumea nu este sigur de explorat si, pe de alta parte, ca el nu este in stare sa o exploreze. Practica redirectionarii este o metoda indicata in acest caz: decat sa-i zici „Nu face asta!”, spune-i: „Fa asta in loc!” (si ofera-i o alternativa).

Cultiva curiozitatea si ai de castigat! In acest fel, iti indrumi pe nesimtite copilul tau sa exploreze lumea plin de bucurie si in siguranta.