Ce animale provoaca cel mai des alergii
Daca micutul tau incepe sa stranute la 15-30
de minute dupa ce a intrat in contact cu pisica sau
catelul din casa, daca are nasul infundat si ii curge
continuu, atunci cel mai probabil este vorba despre
o alergie. Iata care sunt animalele care provoaca
cel mai des alergii:
Alergia la pisici
Parul de pisica da cea mai frecventa forma de alergie la animalele de casa. Peste 40% dintre suferinzii de astm sunt sensibili la alergenii raspanditi de feline. Acestia se gasesc in special in saliva. Particulele minuscule de proteina, numite „Fel d 1”, se usuca pe blanita dupa ce pisica se spala si sunt purtate in aer, prin toata casa. Ele raman pe covor, pe haine sau pe tapiteria mobilelor, chiar si pe pereti, si pot provoca reactii alergice, multe luni dupa ce animalul a fost indepartat. O data inhalate de o persoana alergica, reactia se decalseaza in cateva minute, incluzand mancarimi ale ochilor si nasului, stranuturi repetate, dermatita si chiar astm.
Alergia la caini
La catei, alergenii se gasesc in saliva, in pielea care se descuameaza (un fel de matreata), dar si in urina. Rasele cu par scurt pot declansa alergie in egala masura cu rasele care au par lung, deoarece parul de caine devine alergenic prin contaminare cu saliva, dar raselel cu par lung produc o mai mare cantitate de scuame (matreata). O data criza declansata, va trebui sa scoti cainele in curte. Daca nu ai curte, restrictioneaza-i accesul in camera copilului, spala-l cat mai des (atentie, foloseste numai sampon special si limpezeste bine blana cainelui), aspira zilnic si nu lasa copilul sa-si imbratiseze pritenul patruped.
Alti mici vinovati
Si in cazul soarecilor, hamsterilor, purcelusilor de Guineea, dar si al unor animale de casa mai rare, precum chinchilla, principalele surse de alergeni sunt saliva si urina. O data uscate, secretiile „umbla” prin aer si pot fi aspirate de copii. Si pasarile de colivie sau acvariul cu pesti pot fi sursa unor alergii puternice.
Tratament pentru convietuire
Daca animalul de companie nu poate fi „exclus” din familie, atunci masurile specifice de reducere a expunerii la alergene devin foarte importante. Pentru a tine alergia sub control, antihistaminicele orale sunt cel mai des recomandate. Copiii predispusi la crize de astm trebuie sa aibe la indemana un spray bronhodilatator, pentru a controla accesele de respiratie dificila, iar la recomandarea specialistului, e necesar sa urmeze una dintre variantele de tratament de fond pentru astm. Atentie! Respecta intotdeauna recomandarea pediatrului sau a alergologului, in ceea ce priveste atat produsele, cat si dozarea lor corecta!