|luni, august 2, 2021
Sunteti aici: Home » Politic » CCR a respins sesizarea lui Băsescu: Pragul la referendum va fi de 30%
  • Urmareste-ne!

CCR a respins sesizarea lui Băsescu: Pragul la referendum va fi de 30% 

UPDATE 15:35 – Curtea Constituţională a respins, astăzi, ccr-a-respins-sesizarea-lui-basescu-pragul-la-referendum-va-fi-de-30
cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui
Traian Băsescu în cazul legii referendumului,
care prevede reducerea cvorumului
de participare la 30%.

„Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea preşedintelui”, a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale. El a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.
—————————————-

Curtea Constituțională a României dezbate, astăzi, sesizarea președintelui privind neconstituționalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși în liste.

În 23 octombrie, CCR a amânat discuțiile din imposibilitate de constituire a completului de judecată.

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea invocând faptul că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară și ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.

Șeful statului afirmă, în sesizare, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscriși în liste contravine principiilor constituționale, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Președintele consideră că noua lege a referendumului contravine dispozițiilor Constituției potrivit cărora drepturile și libertățile cetățenilor reprezintă valori supreme, suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită inclusiv prin referendum, iar niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Președintele susține că, prin noțiunea de „majoritate”, se înțelege numărul cel mai mare de cetățeni dintr-o colectivitate, și anume 50% plus unu, și subliniază că legitimitatea unei decizii luate prin consultare populară este dată de prezența cât mai largă la vot.

Citeste mai departe