|vineri, iulie 23, 2021
Sunteti aici: Home » Interne » CCR a declarat CONSTITUŢIONALĂ legea care permite EUTANASIEREA câinilor fără stăpân. Zeci de persoane protestează la Palatul Parlamentului
  • Urmareste-ne!

CCR a declarat CONSTITUŢIONALĂ legea care permite EUTANASIEREA câinilor fără stăpân. Zeci de persoane protestează la Palatul Parlamentului 

UPDATE 12:30 – Curtea Constituţională a declarat
constituţională legea care permite eutanasierea
câinlor maidanezi. Potrivit actului normativ,
câinii care nu sunt revendicaţi în termen
de 14 zile de la prindere pot fi eutanasiaţi.
Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
………………………………………

Curtea Constituţională ia în discuţie astăzi sesizarea în cazul legii privind câinii fără stăpân, care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari ce nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează în faţa sediului Curţii Constituţionale, de la Palatul Parlamentului, potrivit Mediafax. Manifestanţii cer judecătorilor să declare neconstituţională Legea privind câinii fără stăpân.

Aceştia scandează „Dreptul la viaţă” şi au pancarte pe care scrie „Stop crimei”, „Stop eutanasiei”, „Abandonarea puilor este sursa câinilor de pe străzi. Nu mai arunca puii pe stradă!” şi „Sterilizarea câinilor este singura măsură eficientă pe termen lung”.

Preşedintele Asociaţiei „Cuţu, cuţu”, Marcela Pîslă, a spus că oamenii trebuie să accepte ideea că sterilizarea este unica formă care duce la dispariţia câinilor de pe stradă. „Sterilizării nu i s-a acordat niciodată şansa de a fi aplicată. Nu am avut niciodată sterilizare prevăzută în vreo lege. Eutanasiei însa i s-a acordat şansa de a fi aplicată între 2001 şi 2008, conform OUG 155/2001, şi s-a văzut că nu rezolvă, strada este plină de câini”, spune Marcela Pîslă, într-un comunicat de presă. Ea a precizat că protestul de miercuri este organizat pentru susţinerea sesizării de neconstituţionalitate a legii şi împotriva eutanasiei, fiind autorizat până la ora 15.00.

Protestul are loc în timp ce Curtea Constituţională ia în discuţie sesizarea de neconstituţionalitate în cazul Legii privind câinii fără stăpân.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Citeste mai departe