|marți, iulie 23, 2024
Sunteti aici: Home » Locale » Boschetarii ştiu singuri drumul la adăpost şi la Urgenţe
  • Urmareste-ne!

Boschetarii ştiu singuri drumul la adăpost şi la Urgenţe 

Conform reglementărilor legale, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii comunitari au datoriaBoschetarii ştiu singuri drumul la adăpost şi la Urgenţe de a-i culege de pe străzi pe oamenii fără adăpost şi de a-i transporta, în funcţie de stare, la UPU sau la adăpostul de noapte aflat în subordinea Primăriei municipiului Satu Mare.

Boschetarii nu mai aşteaptă să fie colectaţi de purtătorii de uniforme, învăţând singuri drumul către Urgenţe sau către adăpostul de noapte. Probabil din acest motiv, niciun om al străzii nu a avut de suferit de pe urma temperaturilor tot mai scăzute din ultimele zile.

Adăpost de noapte supraaglomerat
Oamenii fără adăpost din Satu Mare încearcă să se protejeze cum pot de temperaturile tot mai scăzute din ultimele zile. Aceştia nu mai aşteaptă să fie culeşi de pe străzi de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari pentru a fi duşi la Urgenţe sau la adăpostul de noapte. În acest an, poliţiştii au găsit doar trei persoane fără adăpost aflate în stare de hipotermie, pe care le-au transportat la Adăpostul de noapte din municipiul Satu Mare, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, inspectorul Camelia Cosma.

Adăpostul de noapte, care funcţionează în subordinea Primăriei Satu Mare, a devenit supraaglomerat în ultimele zile. Deşi are o capacitate de 55 de locuri, în prezent în adăpostul de noapte sunt cazate în jur de 80 de persoane. Din cauza temperaturilor scăzute, persoanele cazate aici sunt obligate să părăsească adăpostul câte o oră pe zi, adică dimineaţa şi seara, perioade în care personalul adăpostului face curăţenie. În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social de anul trecut, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a arătat că adăpostul de noapte este supraaglomerat pe perioada sezonului rece. Viceprimarul Marcela Papici a arătat că toţi oamenii fără adăpost depistaţi în stare de hipotermie pe raza municipiului Satu Mare de oamenii legii sunt duşi la Urgenţe, iar apoi sunt lăsaţi la poarta adăpostului de noapte.

Adăpost permanent la UPU
Câţiva dintre boschetarii din municipiul Satu Mare au găsit o soluţie ingenioasă pentru a ocoli aglomeraţia din adăpostul de noapte al Primăriei. În fiecare noapte mai friguroasă, circa trei-patru oameni fără adăpost îşi găsesc refugiu la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean. “În fiecare noapte, circa trei sau patru oameni fără adăpost apar la UPU. Aceştia stau la căldură şi pleacă a doua zi dimineaţă. Aceleaşi persoane revin în seara următoare. Le primim şi le lăsăm să se încălzească, conform directivelor primite la nivel central. Numărul lor este comunicat zilnic Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu