|vineri, decembrie 1, 2023
Sunteti aici: Home » Noutati » Big-Brother planetar prins cu chiloţii în vine
  • Urmareste-ne!

Big-Brother planetar prins cu chiloţii în vine 

Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor
trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice
şi al celorlalte mijloace legale de comunicare
este inviolabil. – Constitutia României, articolul 28
Guverne, şefi de companii şi… bloggeri din întreaga lume au reacţionat la acuzaţiile că agenţiile americane de securitate au colectat în secret emailuri şi fişiere direct de pe serverele unor companii precum Google sau Facebook. Acuzaţiile au fost făcute după ce un fost contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate,  Edward Snowden (29 ani ) a divulgat unele informaţii secrete privind un program folosit de NSA pentru supravegherea cetăţenilor americani – PRISM. Guvernul britanic a fost acuzat de “colaboraţionism” iar asociaţiile internaţionale cu activităţi în zona drepturile omului arată cum tocmai…China ar putea profita de urma acestui scandal, întru sporirea propriilor eforturi în acest domeniu.

Cancelarul german Angela Merkel spune că va discuta chestiunea când preşedintele american Barack Obama va vizita Berlinul după Summitul G8 iar Consiliul Europei « atenţionează Guvernele în privinţa riscurilor supravegherii digitale ». Anemică sau chiar hilară reacţia europenilor, demonstrând de fapt impotenţa UE în faţa securităţii SUA.

Pe acest fundal, « Big Brother », personaj metaforic reprezentând supravegherea omniprezentă, creat de George Orwell în cartea sa celebră “1984”, înregistrează un nou succes comercial odată cu recentele dezvăluiri despre imensul sistem de spionaj electronic.

În ultimele zile, vânzările cărţii “1984” au crescut pe Amazon, principalul site de vânzări de carte online, relatează AFP. Dystopia lui Orwell, publicată în 1949,  a trecut în clasamentul de vânzări de pe locul al 6.208-lea pe al 193-lea.

Citeste mai departe

Adauga un comentariu